«Κόκκινο» χτυπά η εγκληματικότητα στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, καθώς οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος μάχονται καθημερινά για τον έλεγχο διαφόρων περιοχών και την καταναγκαστική στρατολόγηση νέων μελών. Πολλά σχολεία έχουν κλείσει, η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας είναι περιορισμένη και σε κάποια μέρη το ιατρικό προσωπικό έχει αποχωρήσει οριστικά.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν κινητές μονάδες σε 11 κοινότητες στην πολιτεία Γκερέρο και έχουν επίσης ομάδες στο Ακαπούλκο.

«Στο Γκερέρο παρέχουμε βασική φροντίδα υγείας, φροντίδα ψυχικής υγείας (ατομική και ομαδική) και ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη βία στην περιοχή. Πραγματοποιούμε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες και ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες, για να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων των ασθενών και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του κοινωνικού δικτύου που έχει καταστραφεί από τη βία. Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς επισκεπτόμαστε κάθε κοινότητα μόνο μία φορά τον μήνα λόγω των επικίνδυνων συνθηκών» λέει η Λάουρα Μορένο, υπεύθυνη ψυχικής υγείας στο Γκερέρο.

«Το 2017 πραγματοποιήσαμε 1.270 συνεδρίες. Βοηθήσαμε ανθρώπους που είχαν υποστεί πολύ τραυματικές εμπειρίες. Κάποιοι είχαν συγγενείς που είχαν δολοφονηθεί, ενώ άλλοι είχαν συγγενείς που είχαν στρατολογηθεί καταναγκαστικά από συμμορίες. Οι άνθρωποι στο Γκερέρο είναι δυνατοί και μαχητές, εάν συνεχιστεί όμως ο φόβος και η βία, μπορεί να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Γι’ αυτό η παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας είναι τόσο σημαντική εδώ.

Η υποστήριξη που παρέχουμε ενισχύει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων των κατοίκων, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους σε περιόδους αβεβαιότητας και βίας. Επίσης, ανησυχούμε πολύ για τους ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Η απομόνωση που υφίστανται ορισμένες κοινότητες έχει τεράστιες επιπτώσεις για αυτούς και τις οικογένειές τους, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι» συμπληρώνει.

Το λαθρεμπόριο μαριχουάνας και όπιου του Γκερέρο είναι καταλύτης για το μεγαλύτερο μέρος της βίας στην πολιτεία, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Στην περιοχή υπάρχουν πόλεις-φαντάσματα, που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μεξικανικής Επιτροπής Προάσπισης και Προαγωγής των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (CMDPDH), 7.598 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα χωριά τους στο Γκερέρο τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσφατα, η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε στο Λαγκούνα ντε Ουαναγιάλκο, το Σαν Μπαρτόλο, το Λαγκούνα Σέκα και το Χιμότλα.

«Οι άνθρωποι και οι κοινότητες που εξυπηρετούμε στο Γκερέρο είναι ευγνώμονες. Όταν επιστρέφουμε σε μία πόλη για τη μηνιαία μας επίσκεψη, μας λένε “ευτυχώς δεν μας ξεχάσατε”. Γιατί έτσι νιώθουν. Ξεχασμένοι» λέει η Ιβάνα Σερβίν Μαρίν, ψυχολόγος σε μία από τις κινητές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.