ΙΣΑ: Να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων

Την παρέμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στους χώρους φιλοξενίας, ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κέντρου Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

«Πληροφορούμεθα από Δημάρχους όλης της χώρας ότι οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στα όρια τους δεν είναι αποδεκτές. Οι συνθήκες αυτές σας είναι άλλωστε γνωστές από το έγγραφο του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητή κ. Μπένου, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση καθώς και η ανάγκη να κλείσουν άμεσα κάποιοι από τους χώρους αυτούς» επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο ΙΣΑ καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ να παρέμβει προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και η υγεία των ανθρώπων που φιλοξενούνται, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «οι συνθήκες αυτές δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, που πιστεύαμε ότι είχαν εξαλειφθεί στην πατρίδα μας».

Αποτέλεσμα εικόνας για Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων
Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, που ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει την κατάσταση δραματική και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Ζητά λοιπόν από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να προχωρήσει στη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία και η υγεία των ανθρώπων που σήμερα ζουν εκεί.

«Έχουμε όλοι μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και τους πρόσφυγες να διαφυλάξουμε όχι μόνον την υγεία τους, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια τους», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.