Καταγγελία ΙΣΑ: Δεν υπάρχουν εμβόλια για ηπατίτιδα Α’ στα hot spots

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται εκτεθειμένη η δημόσια υγεία αλλά και η ζωή των προσφύγων σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς όπως καταγγέλλει δεν υπάρχουν εμβόλια για ηπατίτιδα Α’ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Σε ανακοίνωση του, ο ΙΣΑ κάνει λόγογια “εγκληματική αμέλεια” και τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας “νίπτει τας χείρας του”, με αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές να απευθύνονται στις ΜΚΟ προκειμένου να προμηθευτούν τα εμβόλια.

Μάλιστα, ο Σύλλογος παραθέτει έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Πρωτογεράκη, το οποίο έστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και αφορά κρούσμα Ηπατίτιδας Α’ στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου.

Το έγγραφο αναφέρει:

«Η Διεύθυνση Δημοσίαs Υγείας Λέσβου ζήτησε από το  εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η Προϊστάμενη της Δ/νσης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια υγεία και την πρόληψη αυτών.»

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης , επισημαίνει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη, στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η Δημόσια υγεία αλλά και η υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Όπως αποκαλύπτεται δεν υπάρχουν ούτε καν εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν και γι αυτό έπρεπε να είχε διασφαλιστεί η επάρκειά τους. Το υπουργείο Υγείας είναι ο μεγάλος απών και η Δημόσια υγεία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στις ΜΚΟ.

Καλούμε του κ.κ. Α. Ξανθό, Π. Πολάκη και Ι. Μπασκόζο να αναλάβουν την ευθύνη για το σοβαρό κίνδυνο στον οποίο έχουν εκθέσει τη Δημόσια υγεία καθώς και για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν η κατάσταση αυτή να έχει στον τουρισμό μας και στην διεθνή εικόνα της χώρα μας.»