Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται παρηγορική φροντίδα, το 78% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ωστόσο μόλις το 14% λαμβάνει, τελικά, τη φροντίδα που χρειάζεται.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σήμερα, καθώς η προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και παρηγορητικής Φροντίδας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, φέτος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και τονίζει την ανάγκη παρεμβάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες παρηγορητικής φροντίδας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι απαιτούνται εθνικές πολιτικές, ολοκληρωμένα προγράμματα και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν.

Οι ανάγκες θα αυξάνονται συνεχώς λόγω της γήρανσης των πληθυσμών, καθώς και λόγω της αύξησης του επιπολασμού μη μεταδοτικών, αλλά και κάποιων μεταδοτικών νόσων και χιλιάδες κόσμου έχει ανάγκη της παρηγορικής φροντίδας