Πέθανε ο επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον που νίκησε την ευλογιά

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εξάλειψε την ευλογιά, ασθένεια από την οποία πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή στο Μέριλαντ, σε ηλικία 87 ετών, από επιπλοκές μετά από κάταγμα στο ισχίο.

Ο Δρ. Χέντερσον ήταν «ένας κολοσσός της δημόσιας υγείας που κατηύθυνε επί 10 χρόνια τις προσπάθειες του ΠΟΥ για την εξάλειψη της ευλογιάς, της μοναδικής ασθένειας του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάικλ. Τζ Κλαγκ, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αποτέλεσμα εικόνας για donald henderson
Ο Ντόναλντ Χέντερσον, που υπήρξε και ο ίδιος πρύτανης της Σχολής αυτής (1977-90), εργαζόταν από τη δεκαετία του 1950 στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού του ΠΟΥ που οδήγησε στην οριστική εξάλειψη της ευλογιάς στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η ευλογιά είναι μια μολυσματική, ιογενής ασθένεια, άκρως μεταδοτική που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Χαρακτηριστικό της είναι τα κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα που μετατρέπονται σε κύστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, η οποία ευθύνεται για την εξολόθρευση ολόκληρων ομάδων αυτοχθόνων στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Το τελευταίο κρούσμα στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 1949 και το τελευταίο στον κόσμο στη Σομαλία το 1977.

Ο Χέντερσον είχε περιγράψει τον αγώνα του κατά της ευλογιάς σε βιβλίο που εκδόθηκε το 2009. Αφού ολοκλήρωσε το έργο του στον ΠΟΥ ανέλαβε σύμβουλος τριών Αμερικανών προέδρων (του Τζορτζ Μπους πατρός, του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους υιού) σε θέματα υγείας. Το 2002 τιμήθηκε με το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που μπορούν να λάβουν οι απλοί πολίτες στις ΗΠΑ.