Πέθανε ο γιατρός Χένρι Χάιμλιχ, πατέρας της λαβής διάσωσης από ασφυξία λόγω πνιγμονής

AP Photo/Al Behrman

Ο Χένρι Χάιμλιχ, ο γιατρός που εισήγαγε τη μέθοδο που έσωσε από τη δεκαετία του 70 τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που κινδύνευαν από πνιγμονή λόγω της απόφραξης του αεραγωγού από ξένο σώμα, τη γνωστή λαβή Χάινλιχ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο Χένρι Χάιμλιχ πέθανε στο Σινσινάτι του Οχάιο από επιπλοκές εμφράγματος που υπέστη πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.   Ο Χάιμλιχ ήταν διευθυντής της χειρουργικής στο Εβραϊκό Νοσοκομείο του Σινσινάτι το 1974, όταν επινόησε τη λαβή στην οποία έδωσε το όνομά του. Οι διασώστες με τη διαδικασία απότομης πίεσης στην κοιλιά του θύματος δημιουργούν μια ροή αέρα από τους πνεύμονες η οποία μπορεί να ωθήσει τα αντικείμενα έξω από την τραχεία και να σώσει τα θύματα από ασφυξία.

Υπολογίζεται πως η λαβή έχει σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που ήρθα αντιμέτωποι με πνιγμό  μόνο στις ΗΠΑ.   Τον περασμένο Μάιο αναφέρθηκε ότι ο ίδιος ο Χάιμλιχ είχε χρησιμοποιήσει τη λαβή για να σώσει τη ζωή μιας ηλικιωμένης στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε.   Ο Χάιμλιχ ήταν παντρεμένος με την Τζείν, κόρη του καθηγητή χορού Άρθουρ Μάρεϊ, η οποία πέθανε το 2012. Μαζί είχαν τέσσερα παιδιά, δύο κόρες και δύο γιους.

Ο Χάιμλιχ, σε μια επίδειξη της διάσημης λαβής στη Βοστόνη το 1985

Ο Χάιμλιχ, σε μια επίδειξη της διάσημης λαβής στη Βοστόνη το 1985