Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το HIV/AIDS. Η Οργάνωση πρότεινε σε ενεργούς χρήστες που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης να συμμετέχουν εθελοντικά στο streetwork που κάνουν οι Κινητές Μονάδες στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, άνοιξε τον δημόσιο διάλογο μέσα από το praksisaccess για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, μετά τις ελλείψεις αντιρετροϊκών που σημειώθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας πέρσι τέτοια περίοδο.

AdTech Ad

Όπως ανακοινώνεται, η PRAKSIS το 2016 έκανε δυο σημαντικά πειράματα:

1ο: Πρότεινε σε ενεργούς χρήστες που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης να συμμετέχουν εθελοντικά στο streetwork που κάνουν οι Κινητές Μονάδες στο κέντρο της Αθήνας, θεωρώντας ότι είναι οι πιο ειδικοί στο να υποδείξουν σημεία της πόλης όπου η ενημέρωση και η προσφορά δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες θα είναι πιο στοχευμένη. Ως γνωστόν οι άνθρωποι που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι μια ομάδα ευάλωτη στον HIV και σε μεγάλο της ποσοστό ζει στο δρόμο, όπως κατέδειξαν τόσο το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, όσο και η πρόσφατη έρευνα του Δήμου Αθηναίων. Η δράση μας εμπλουτίστηκε προς αυτή την κατεύθυνση από τον Ιούνιο του 2016 και ήταν εντυπωσιακή η συνεισφορά των μελών του Δικτύου Ομοτίμων, με τους οποίους συναποφασίσαμε τη συμμετοχή.

Η PRAKSIS κάνει τις υπηρεσίες της πιο φιλικές στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και οι χρήστες σε υποκατάσταση ενδυναμώνονται από την εργασία σε ομάδα και τη διαρκή επαγρύπνηση στο να προτείνουν νέους τρόπους προσέγγισης.

2ο: Με αφορμή και τις ελλείψεις αντιρετροϊκών που σημειώθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας πέρσι τέτοια περίοδο αλλά και από τις ανάγκες που είδαμε στα φαρμακεία των πολυϊατρείων μας, ξεκινήσαμε δημόσιο διάλογο για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα για όσους τα έχουν ανάγκη. Με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να ενεργοποιηθεί η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών, με στόχο να επιτευχθούν τιμές που να μπορεί να αποζημιώσει το ελληνικό κράτος. Αυτό αφορά ακριβά νέα φάρμακα ηπατίτιδας C, αντιρετροϊκά, αντικαρκινικά, κλπ).

Ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει το praksisaccess για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα έχει συμπεριλάβει την πολιτική ηγεσία, γιατρούς, φαρμακοποιούς, δημοσιογράφους, κοινωνικά ιατρεία, ενώσεις ασθενών, φαρμακοβιομηχανία και άλλες οργανώσεις υγείας. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι Γιατροί του Κόσμου και η HelMSIC.