Για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων HIV στην Περιφέρεια της Ευρώπης αυξήθηκε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια.

Περισσότερες από 153.000 νέες περιπτώσεις HIV που συνέθεταν την εικόνα του ιού το 2015, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί από τότε που ξέσπασε ο ιός, τη δεκαετία του 1980.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της νέας έκθεσης που έγινε το 2015 στο πλαίσιο τον έλεγχο του HIV/AIDS στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε από κοινού το γραφείο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 2016.

«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες ο ΗΙV εξακολουθεί να παραμένει μία από τις βασικότερες ανησυχίες του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια της Ευρώπης και ειδικότερα στο ανατολικό τμήμα της. Το 2015 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων, τα οποία υπολογίζονται συνολικά σε δύο εκατομμύρια περιπτώσεις», λέει η Δρ. Zsuzsanna Jakab, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη. « Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης έχουν ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τον Σεπτέμβριο του 2016. Τώρα καλούμε τους ηγέτες όλων των χωρών να θέσουν σε λειτουργία αυτό το σχέδιο άμεσα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτόμο αντιμετώπιση του HIV και αποτρέποντας μία επιδημία ΑΙDS μέχρι το 2030».

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την επιδημία του HIV, βασίζονται στον αριθμό νέων διαγνώσεων που γίνονται κάθε χρόνο, τα οποία αντιπροσωπεύουν και αποτυπώνουν την εικόνα του ιού στην Ευρώπη», εξηγεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, Andrea Ammon. «Αλλά γνωρίζουμε ακόμα ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι, δηλαδή 1 στους 7, στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, αλλά δεν το γνωρίζουν. Για να φτάσουμε στο προσδοκώμενο 15% των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για προληπτικούς ελέγχους ΗΙV και να συγκρίνουμε τα νέα αποτελέσματα με τα παλαιότερα.

Πρότυπα και τάσεις της επιδημίας του ιού HIV

Με 153.407 ανθρώπους να έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με τον ιό σε 50 χώρες της ΕΕ το 2015 η αναλυτική γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

27.022 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες (18%). Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση των κρουσμάτων κατά την τελευταία δεκαετία.

5297 νέα κρούσματα HIV διαγνώστηκαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (3%). Παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης η ένταση της επιδημίας παραμένει χαμηλή, παρατηρείται σημαντική αύξηση σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

121.088 νέα κρούσματα HIV διαγνώστηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (79%). Αυτό δείχνει ότι τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία δεκαετία. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αυξήθηκε κατά 80% μέσα σε 10 χρόνια στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού διαφέρει επίσης ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή. Οι μολύνσεις από τον HIV που προκλήθηκαν από τη σεξουαλική συνεύρεση ανδρών αυξήθηκαν σταθερά στις κεντρικές περιοχές της Ευρώπης, ενώ στην ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν τα ποσοστά μετάδοσης μέσω του ετεροφυλοφιλικού έρωτα.