Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Χημείας για την έρευνά τους στην ανάπτυξη πρωτεϊνών που βοηθούν στη λύση των χημικών προβλημάτων.

Οι μέθοδοι που έχουν αναπτύξει οι βραβευθέντες 2018 του Νόμπελ Χημείας χρησιμοποιούνται διεθνώς για την προώθηση μιας πιο οικολογικής χημικής βιομηχανίας, την παραγωγή νέων υλικών, την παραγωγή βιώσιμων βιοκαύσιμων, και, εν τέλει, το σώσιμο πολλών ζωών.

Η Φράνσις Άρνολντ, μια εκ των νικητών, πραγματοποίησε την πρώτη κατευθυνόμενη εξέλιξη των ενζύμων. Τα ένζυμα που παράγονται μέσω κατευθυνόμενης εξέλιξης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βιοκαυσίμων και την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο έτερος βραβευμένος, Τζορτζ Σμιθ, ανέπτυξε μια μέθοδο όπου ένας βακτηριοφάγος – ένας ιός που μολύνει βακτήρια – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων πρωτεϊνών.

Ο τρίτος που μοιράζεται φέτος το Νόμπελ Χημείας, ο Σερ Γκρέγκορι Γουίντερ, με τη μέθοδο που ανακάλυψε βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες, τις αυτοάνοσες ασθένειες και να θεραπεύσουν τον μεταστατικό καρκίνο.