Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το «Red Umbrella Athens» συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS 2018 που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου 2018.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση στο χώρο της υγείας στον κόσμο. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αιχμής της επιδημίας του AIDS το 1985, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα έκφρασης και αλληλεπίδρασης της επιστήμης, της κοινότητας των οροθετικών ατόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε συνέδριο είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των πολιτικών, των πρακτικών και των προγραμμάτων που υπηρετούν την τεκμηριωμένη ανταπόκριση της παγκόσμιας κοινότητας στην αντιμετώπιση του HIV.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου συμπυκνώνεται στην πρόταση «Γκρεμίζοντας εμπόδια, χτίζοντας γέφυρες» και διακηρύττει την ανάγκη για μία προσέγγιση της επιδημίας που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα των πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα, με επικέντρωση στην ανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ασία και στη βόρεια Αφρική, όπου ο επιπολασμός του HIV παραμένει υψηλός.

Όταν το HIV/ΑIDS εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως απειλή για τη δημόσια υγεία κατά τη δεκαετία του 1980, η Ολλανδία αντιμετώπισε την πρόκληση, αξιοποιώντας την αιχμή της επιστημονικής τεκμηρίωσης και προσεγγίζοντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες παρέμεναν στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες σε άλλες χώρες.

Σήμερα, το Άμστερνταμ είναι μια «Fast Track City» που έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να εκπληρώσει το στόχο του UNAIDS για τον τερματισμό της επιδημίας μέχρι το 2030.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS 2018 στοχεύει στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών που βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση και υπηρετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευάλωτων κοινοτήτων – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV, των εκτοπισμένων πληθυσμών, των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, των γυναικών και των κοριτσιών, των τρανς ατόμων, των ανθρώπων που βρίσκονται υπό περιορισμό όπως οι κρατούμενοι, των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και των εργαζομένων στο σεξ.

Η «Θετική Φωνή» http://positivevoice.gr/ θα καλύπτει τις εργασίες του Συνεδρίου με καθημερινές ενημερώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συνεδρίου AIDS 2018.