Συνολικά 1.100 κλήσεις έχει δεχτεί από τις αρχές του 2018 η τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109,  που λειτουργεί από τη διεθνή, μη κερδοσκοπική οργάνωση Α21. Πρόκειται για επώνυμες και ανώνυμες κλήσεις, εκ των οποίων οι 179 αφορούσαν καταγγελίες σχετικά με πιθανά θύματα ή ύποπτα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, γεγονός που οδήγησε σε οχτώ διασώσεις.

Τα παραπάνω νούμερα γνωστοποίησε η διευθύντρια της Α21, Μαρίνα Ντονοπούλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FΜ”, με αφορμή τις σιωπηλές πορείες με τίτλο “Περπάτημα στην Ελευθερία”, που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες έξι ελληνικές πόλεις.
“Μακάρι να είχε σταματήσει η εμπορία ανθρώπων στην εποχή μας. Συνεχίζεται με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα άτομα αλιεύονται με απαγωγή ή εξαπάτηση και εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες κάτω από σοβαρές απειλές με τη χρήση ψυχολογικής ή σωματικής βίας λαμβάνοντας ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή” είπε η κ.Ντονοπούλου.

Αναφορικά με τις κλήσεις που δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης 1109, η διευθύντρια της Α21 υποστήριξε πως “είχαμε πολλά τηλεφωνήματα από πελάτες που συχνάζουν σε οίκους ανοχής και είναι ενημερωμένοι. Είχαμε και κλήσεις από κοπέλες που κατάφεραν να ξεφύγουν. Εμείς μεσολαβήσαμε για να ενημερωθεί η αστυνομία, η οποία επενέβη και μετά την έφοδο απελευθέρωσε και άλλες κοπέλες”.

Στη Θεσσαλονίκη, το “Περπάτημα για την Ελευθερία” θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από την Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σιωπηλές πορείες έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Λάρισα, Δράμα, Βόλο, Κομοτηνή και Τρίκαλα. Για πρώτη φορά θα γίνει και στην Κύπρο, στη Λευκωσία. “Οι περισσότεροι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εμπορίας έρχονται στην Ελλάδα ακούγοντας πως υπάρχει επαγγελματική προοπτική. Οπότε εξαπατώνται, τους παίρνουν τα διαβατήρια, δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Τους λένε ότι η αστυνομία είναι μέσα στο κόλπο και οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται και νιώθουν πως βρίσκονται σε αδιέξοδο”,  τόνισε η κ.Ντονοπούλου, προσθέτοντας και το αισιόδοξο στοιχείο πως μετά από τις καταγγελίες “έχουμε δει τις ζωές των ανθρώπων αυτών να αλλάζουν και να αποκαθίστανται”.