Απονεμήθηκαν τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2019

Τα βραβεία απένειμε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε πέντε διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, που τιμήθηκαν για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών / τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών, των βασικών επιστημών, καθώς και των βιοεπιστημών

Απονεμήθηκαν εχθές Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το έτος 2019, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Τα βραβεία απένειμε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε πέντε διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, που τιμήθηκαν για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών / τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών, των βασικών επιστημών, καθώς και των βιοεπιστημών.

Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη έτους 2019 είναι: (α)  στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών / Τεχνολογίας, ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής στο ΜΙΤ (β) στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, ο κ. Λουκάς Καραμπαρμπούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Minessota και ο κ. Στέλιος Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, (γ) στον τομέα των Βασικών Επιστημών, ο κ. Γιάννης Μπουρμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (δ) στον τομέα των Βιοεπιστημών, ο κ. Παναγιώτης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Icahn School of Medicine, Mount Sinai.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, οι βραβευθέντες παρουσίασαν στο κοινό κεντρικά σημεία της έρευνάς τους. Ειδικότερα, οι προσκεκλημένοι πληροφορήθηκαν εν συντομία για τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και της στατιστικής, με την παρουσίαση του κ.  Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, καθώς και στην πολυπλοκότητα των νευροψυχιατρικών παθήσεων από τον κ. Παναγιώτη Ρούσσο. Ο κ. Λουκάς Καραμπαρμπούνης παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις στους τομείς της μακροοικονομίας, των οικονομικών της εργασίας και της διεθνούς χρηματοδότησης. Ο κ. Στέλιος Μιχαλόπουλος εξήγησε πώς η ιστορική κληρονομιά, ο πολιτισμός και η βιογεωγραφία κάθε τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του. Ο κ. Γιάννης Μπουρμπάκης επικεντρώθηκε στη θεωρητική μελέτη των δομικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων υλικών, με εφαρμογή στην νανοτεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Με αφορμή την τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων έτους 2019, ο κ. Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, επισημαίνει: «Αποτελεί ιστορική υποχρέωση η Χώρα να προσπαθήσει να κερδίσει το στοίχημα της αριστείας στα σχολεία της, στα πανεπιστήμιά της και στα ερευνητικά της κέντρα. Πρέπει όλοι να εμπεδώσουμε ότι το κοινωνικό σύνολο κερδίζει από την αριστεία. Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο δεν είναι οι άριστοι αλλά οι άλλοι. Οι πρώτοι οδηγούν όλους τους άλλους σ’ έναν νέο κόσμο».

Λίγα λόγια για τον θεσμό των βραβείων:

Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1993. Η θέσπιση των βραβείων ήταν η επιθυμία του Πρόδρομου – Μποδοσάκη Αθανασιάδη για να αναδειχθούν οι πνευματικές επιδόσεις νέων Ελλήνων επιστημόνων και να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές.

Βασικό κριτήριο για την απονομή των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με ολοκληρωμένο έργο.

Οι πέντε βραβευθέντες ηλικίας έως 40 ετών επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 64 υποψηφίους, ύστερα από αξιολόγηση από Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως. Την ευθύνη της τελικής πρότασης είχε η Επιτροπή Βραβείων, που αποτελείται από οκτώ προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου και δυο μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ ανά τομέα.