«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 18η Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και την 19η  Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη διεθνή προσπάθεια ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης των παιδιών.

Για την καταπολέμηση της μάστιγας της κακοποίησης παιδιών «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει δυνάμεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδυάζοντας τη γνώση των κορυφαίων επιστημόνων με την πολύτιμη εμπειρία των επαγγελματιών της πρώτης γραμμής. Ειδικότερα όσον αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι τις περισσότερες φορές δεν αποκαλύπτεται με αποτέλεσμα τα παιδιά να υποφέρουν τις φρικτές συνέπειες, ενώ οι ανήλικες να σιωπούν παρότι γνωρίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει υλοποιήσει υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλοπούλου την πανελλαδική καμπάνια «ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ» ανοίγοντας τον φάκελο της Σεξουαλικής Κακοποίησης και διατυπώνοντας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα 15 προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναγνωρίζοντας, επίσης τη σημασία της διεπιστημονικής σύμπραξης και πολύ-επιστημονικής προσέγγισης και αξιοποιώντας τις διεθνείς πρακτικές  μέσα από τη λειτουργία αμερικανικών Κέντρων Συνηγορίας για τα Παιδιά (Child Advocacy Centers) «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιούργησε το 2014 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ (NCAC), με το οποίο πρόσφατα υπέγραψε και Μνημόνιο Συνεργασίας, το πρώτο παρόμοιο Κέντρο στην Ελλάδα θέτοντάς το στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των συναρμόδιων Αρχών.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο τη σωστή εκπαίδευση των αρμόδιων θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών της πρώτης γραμμής «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει οργανώσει βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα με κορυφαίους ξένους ειδικούς που έχουν αναλύσει ζητήματα και θεματικές που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια με τον τίτλο «Φιλική Δικαιοσύνη προς τα παιδιά» στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α και τη συμμετοχή του Εκτελεστικού Διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC), κ. Chris Newlin.

Στόχος είναι η παροχή άρτιας εκπαίδευσης των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών, των αστυνομικών αρχών και των άλλων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τη διεθνή εμπειρία και θα αποσκοπούν στη δημιουργία ενός φιλικού συστήματος προστασίας για τα παιδιά στην Ελλάδα.

Μέσα από τις δράσεις του Οργανισμού για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία των παιδιών θυμάτων το 1ο εξάμηνο του 2019:

● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 24.449 παιδιά στο πλαίσιο 510 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού

● Πραγματοποίησε 88 επιτόπιες παρεμβάσεις για 131 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 34% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον

● Μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών 116 111» οι Ψυχολόγοι παρείχαν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε 2.436 παιδιά και ενήλικες

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 321 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών για 623 παιδιά. Τα 234 παιδιά ήταν παιδιά 0-6 ετών. Για 315 παιδιά οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ για 108 παιδιά ο θύτης ήταν η «μητέρα»

● Στα Σπίτια του οργανισμού μεγαλώνουν 278 παιδιά, ενώ δέχτηκε 55 αιτήματα για φιλοξενία 84 παιδιών σε κίνδυνο

● «Το Σπίτι του Παιδιού» μία ειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού για τη θεραπεία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής Βίας, παρείχε συνεδρίες σε 280 παιδιά που έλαβαν 22.141 ώρες διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών από τη διεπιστημονική ομάδα

Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει έντονη δράση και συμμετέχει σε ενέργειες για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, όπως στην καμπάνια 19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών του διεθνούς Οργανισμού «Women’s World Summit Foundation» με τη συμμετοχή Οργανισμών από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της στενής του συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης συμμετέχει κάθε χρόνο στην καμπάνια του διεθνούς Οργανισμού, στις 18 Νοεμβρίου. Η φετινή καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης εστιάζει στην ανάγκη προώθησης της συμμετοχής των παιδιών στη λήψη των απόφασεων.

Δείτε το video Μένει Μυστικό https://youtu.be/97yl7nMwD2Q

Διαβάστε εδώ τις προτάσεις της καμπάνιας Μένει Μυστικό