Στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στις δράσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση τους, με αφορμή τις τελευταίες γυναικοκτονίες αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα με τον αριθμό των περιπτώσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές να αγγίζει τις 5.140 μόνο το πρώτο 6μηνο του 2022, όπως είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι ο αριθμός αυτός δεν αφορά απλές τηλεφωνικές καταγγελίες αλλά υποθέσεις, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, έχουν γίνει μηνύσεις.

Χαρακτήρισε επίσης την ενδοοικογενειακή βία «σύνθετο πρόβλημα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση».

Επισήμανε, ότι για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες ενώ σημείωσε πως από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

«Εάν κάποιος φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό, σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή μηνύσεις γίνονται κατευθείαν», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.