Αλλαγές φέρνει το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και τους φορείς που ασχολούνται με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, το Μητρώο θα αναπτυχθεί το προσεχές διάστημα και θα αποτελέσει τη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

Μεταξύ άλλων στο pet.gov.gr, αναμένεται να βρουν θέση οι πληροφορίες, δικαιολογητικά, αλλά και ο ιατρικός φάκελος κάθε ζώου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του mypet–pass με στόχο να διευκολύνεται η κινητικότητα των πολιτών με τα ζώα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Το ΥποΜητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς
  • Την Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς
  • Το ΥποΜητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς
  • Το ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων
  • Το ΥποΜητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων

Στo mypet.gov.gr θα μπορούν να εισέρχονται και οι ιδιοκτήτες ζώων, ενώ οι υπηρεσίες που θα παρέχει είναι η ταυτοποίηση QR ζώου, η Ψηφιακή Υπηρεσία δήλωσης μεταβίβασης δεσποζόμενου ζώου μεταξύ ιδιωτών, η υπηρεσία ανακοίνωσης θανάτου δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, η υπηρεσία απώλειας, δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, η υπηρεσία εύρεσης, δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, η υπηρεσία ανακοίνωσης πιθανής εύρεσης και η πύλη απώλειας και εύρεσης ζώων συντροφιάς.

Το σύνολο των πληροφοριών του ιατρικού φακέλου του ζώου θα είναι διαθέσιμα στον ιδιοκτήτη του ζώου στον «ψηφιακό ιατρικό φάκελο ζώου συντροφιάς», ώστε τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο κτηνίατρος να έχουν διαρκώς πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα του ζώου ακόμα και από απόσταση.

Παράλληλα, μία από τις ψηφιακές υπηρεσίες του εθνικού συστήματος ελέγχου των ζώων συντροφιάς θα είναι και η ψηφιακή υπηρεσία mypet-pass. Με την υπηρεσία αυτή θα καθοριστεί ένα σύνολο παραμέτρων οι οποίες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να κινηθεί με το ή τα ζώα συντροφιάς του, εντός των καθορισμένων σημείων (όπου και όπως αυτό επιτρέπεται) με την εφαρμογή έξυπνων ελέγχων.

Αναβολή της υποχρέωσης για στείρωση

Σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο φέρνει την υποχρέωση της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ωστόσο, αν και επρόκειτο να ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο τελικώς η υποχρεωτική ισχύς της μεταφέρθηκε στο μέλλον.

Επίσης, βάσει του νομοσχεδίου θα διαλειτουργεί και με το «Μητρώο παραβατών», το ηλεκτρονικό Μητρώο που τηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών, και στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδίκη για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση ζώων.

Στο επίκεντρο οι δήμοι

Για την εφαρμογή του νέου πλαισίου κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δήμοι της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, για τη δημιουργία νέων υποδομών, καθώς και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.

Παράλληλα, προβλέπονται και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, καθώς οι δήμοι καλούνται να καταρτίζουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, με μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους, ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλλει ποινές σε όσους δήμους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, οι δήμοι θα μπορούν για πρώτη φορά να δίνουν και κίνητρα στους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων, όπως παροχή voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση ή μείωση δημοτικών τελών, έως και 10%.