«Η γνώση είναι ασπίδα», αυτό είναι το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που έχει καθιερωθεί στις 25 Νοεμβρίου.

Το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αναφέρει η ΕΙΕ και σημειώνει ότι «μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υποβάλλεται σε σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση από το σύντροφό της ή από κάποιο άγνωστο άτομο», προσθέτοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και, μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΙΕ, δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν. «Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι ο ειδικός επιστήμονας που πρέπει να επισκεφθούν άμεσα είναι ο ιατροδικαστής, ο οποίος και θα πιστοποιήσει την όποια σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση έχουν υποστεί με έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, έτσι ώστε μετά από μία νομική διαδικασία τα θύματα να μπορέσουν να δικαιωθούν».

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τα ζητήματα κακοποίησης η ΕΙΕ ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης, από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι και 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας οι συνεργαζόμενες με την ΕΙΕ δομές καθώς και ιατροδικαστές θα προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν έναν ιατροδικαστή δωρεάν, μπορούν να ενημερωθούν για τις δομές που συμμετέχουν στην καμπάνια μέσα από τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr), ακολουθώντας τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες Ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες γυναίκες».

«Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς στη δράση της ΕΙΕ συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός δομών ανά την Ελλάδα, αλλά παράλληλα έχουμε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες που υποφέρουν. Πρέπει όλες οι γυναίκες να αντιληφθούν ότι η ενημέρωση που θα έχουν θα αποτελέσει πραγματικά ασπίδα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όταν και εφόσον χρειαστεί ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων.