Ανταποκρινόμενοι άμεσα στις ανάγκες που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική, οι Γιατροί του Κόσμου συνέστησαν ιατρικό-ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο, το οποίο έφτασε στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας. Η εικόνα καταστροφής που αντικρίσαμε ήταν το λιγότερο σοκαριστική. Από την επομένη συστάθηκε ολοκληρωμένη αποστολή με εθελοντές της οργάνωσης η οποία απαρτιζόταν από ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διοικητικούς και οδηγούς και παρείχε τις υπηρεσίες της τόσο πόρτα-πόρτα όσο και σε κομβικά σημεία με εύκολη πρόσβαση για τους κατοίκους της περιοχής.

Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα σκοπός της αποστολής ήταν η άμεση ανακούφιση των πληγέντων μέσω της παροχής ιατρικής φροντίδας, φαρμακευτικής περίθαλψης και πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας (PFA). Στη συνέχεια, μετά τη παρέλευση της οξείας φάσης, δόθηκε βάση στη ψυχοκοινωνική παρέμβαση καθώς, όπως ήταν λογικό, οι ανάγκες σε αυτόν τον τομέα της υγείας παρέμεναν αυξημένες. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση περιστατικών διαχείρισης πένθους, διαταραχής μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, σωματοποίησης συμπτωμάτων κ.α. Παράλληλα οργανώθηκαν ομαδικές συνεδρίες θεραπείας και ψυχοεκπαίδευσης ενώ διενεργήθηκαν και κατ’ οίκον επισκέψεις σε πληγέντες, όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Σήμερα ένα χρόνο μετά οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί των Γιατρών του Κόσμου είναι ακόμη καθημερινά παρόντες στην περιοχή πραγματοποιώντας ατομικές συνεδρίες και έχοντας συστήσει ομάδες θεραπείας και ψυχοδράματος. Σε ένα χρόνο, έχουν στηρίξει πάνω από 700 άτομα και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 5300 συνεδρίες. Δεν θα τα κατάφερναν χωρίς την στήριξη και τη συνεργασία των χορηγών τους, της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της ALPHABANK, του Ιδρύματος Μποδοσάκη, της Σύμπραξης για την Αθήνα και του Δήμου Αθηναίων. Δεν θα τα κατάφερναν ούτε χωρίς την συνεργασία των Δήμων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής αλλά ούτε και χωρίς τη πρωτοφανή στήριξη των απλών πολιτών στο πρώτο διάστημα της παρέμβασης.

Τι μας διδάσκει λοιπόν η μνήμη, ένα χρόνο μετά; Ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να προσφέρει ποιοτικό έργο σε βάθος χρόνου. Σήμερα, η άμεση επαφή με τους κατοίκους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η σχέση μαζί τους, είναι αυτή που δίνει δύναμη σε όλους μας να συνεχίζουμε με την ίδια ένταση όπως και την πρώτη στιγμή.

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι εκεί. Όσο υπάρχουν άνθρωποι…