Tιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων επέστρεψε στην Αθήνα από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2018 παράλληλα με 13 ακόμα πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και το Κέιπ Τάουν. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, έξι εστιατόρια στην Αθήνα στήριξαν την προστασία και την ένταξη των προσφύγων ανοίγοντας την κουζίνα τους σε έξι πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες.
Μια ειδική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων πραγματοποιήθηκε επίσης στο εστιατόριο Nan στη Λέσβο όπου κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ-εστιατόριο Nan στη Μυτιλήνη, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.
Η Seinat ξεκίνησε το Φεστιβάλ στην Αθήνα φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ παράλληλα η Mahboubeh ανέμιξε τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες. Ο Adel συνέχισε με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο εμπνευσμένο από το Ιράκ στο εστιατόριο Βασίλαινας. O Barshank πρόσφερε γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει. Η Roaa πρόσθεσε νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην έθνικ κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux. Και τέλος, η Turia επαναδόμησε πιάτα από το Μαρόκο συνδυάζοντάς τα με φινέτσα με την πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίου Scala Vinoteca.
Το 2ο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα επιδίωξε να φέρει τους Αθηναίους μαζί γύρω από ένα τραπέζι καθώς και να αναδείξει τις δεξιότητες των προσφύγων σεφ. Στόχος επίσης του Φεστιβάλ, όπου πραγματοποιείται, είναι να ενισχυθεί η επαγγελματική ένταξη των προσφύγων.
H Touria Besbas μιλάει με τους επισκέπτες του Scala Vinoteca στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων. ©UNHCR/Achilleas Zavallis
Το καφέ-εστιατόριο Nan στη Μυτιλήνη, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους. © UNHCR/Notis & Petros Photography
Ο Barshank Haj Younes παρουσιάζει στο παραδοσιακό συριακό πιάτο Makluba στην αυλή του εστιατορίου Άμα Λάχει στης Νεφέλης ©UNHCR/Achilleas Zavallis
Η Seinat Neftalem, μια πρόσφυγας από την Ερυθραία που ζει στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια ανάμεσα στην Janet Besir και τον σεφ Γιώργο Οικονομίδη του εστιατορίου Blue Fish. ©UNHCR/Achilleas Zavallis
Κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν την έθνικ κουζίνα του εστιατορίου Nan στη Μυτιλήνη © UNHCR/Notis & Petros Photography
Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων διοργανώνεται σε κάθε πόλη από εθελοντές με την υποστήριξη της ιδρύτριας οργάνωσης Food Sweet Food και συνδιοργανωτές τα κατά τόπους γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε χάρη στον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας του Athens Insider.
Το φετινό Φεστιβάλ στην Αθήνα είχε επίσης πολύτιμη βοήθεια από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το SolidarityNow, το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και το Options FoodLab, οργανώσεις και ομάδες που στηρίζουν όχι μόνο τους συμμετέχοντες σεφ, αλλά και τις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινότητες.