Σύμφωνα με την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η ρητορική μίσους περιλαμβάνει κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, υποκινεί, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή άλλες μορφές μίσους που στηρίζονται στη μισαλλοδοξία.

Η άνοδος της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το απρόσωπο περιβάλλον που δημιουργείται έχουν συμβάλλει στην άνοδο της διαδικτυακής ρητορικής μίσους τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως ανέρχονται σε 2,7 δις το 2019, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνούν το 60%. Πλέον, ο δημόσιος διάλογος ενισχύεται στο διαδικτυακό χώρο, καθώς πολλοί από τους χρήστες συζητούν κάτω από ειδήσεις ή διάφορες δημοσιεύσεις.

Όμως, ορισμένες φορές η προσφερόμενη ανωνυμία εγκυμονεί κινδύνους στο διαδικτυακό χώρο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διαδικτυακού εκφοβισμού στην Ελλάδα ανέρχεται στο 26,8% , ενώ η πλειοψηφία των χρηστών έχουν εντοπίσει ως παρατηρητές περιστατικά ρητορικής μίσους.  Η ρητορική μίσους μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως αποστολή υβριστικών ή προσβλητικών μηνυμάτων, απειλές και εκφοβισμό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρενόχληση, μαζική διαγραφή φίλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και η προώθηση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος αποτελούν βασικά μέρη για τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Μία ,τέτοια, πρωτοβουλία με γνώμονα την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους είναι η το Words Are Stones Greece, που υλοποιείται από το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Μέσα από την εκπαίδευση δημοσιογράφων και bloggers αλλά και από την διαδικτυακή καμπάνια (facebook, διαγωνισμός καταπολέμησης ρητορικής μίσους, ημερίδες), στόχος του Words Are Stones Greece είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την καταπολέμηση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους.

Το Words Are Stones Greece εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Words Are Stones, που υλοποιείται με τη στήριξη του προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια» της Ε.Ε.