Τα Special Olympics ανακοίνωσαν σήμερα ότι παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία, στάδια και εμβληματικά κτήρια γιορτάζουν μαζί μας την επανάσταση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό και την κοινωνία (“The Revolution is Inclusion”).

Με αφορμή την 50η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, τo Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα φωτιστεί στα ΚΟΚΚΙΝΑ συμμετέχοντας στη παγκόσμια δράση Light Up for Inclusion. Το Light Up for Inclusion αποτελεί μια παγκόσμια ενέργεια με στόχο την ενημέρωση για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με νοητική αναπηρία αλλά και τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

“Είμαστε ευγνώμονες  για την τεράστια υποστήριξη που λαμβάνουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα άτομα με νοητική αναπηρία ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο ζουν, σε όλο τον κόσμο”,  τόνισε ο Πρόεδρος των Special Olympics International Dr.Timothy Shriver. Η ενέργεια Light Up for Inclusion συμβολίζει τη συνέχιση και την εξέλιξη της αποστολής του Κινήματος των Special Olympics.”

Ο Dr. Timothy Shriver βρέθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο με αφορμή το 7ο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση, στο οποίο έδωσε την κεντρική ομιλία. Επιπλέον τον Ιούνιο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τα Special Olympics International ανακοίνωσαν μία συνεργασία-ορόσημο για την υποστήριξη του παγκόσμιου κινήματος κοινωνικής ένταξης, με μια τριετή δωρεά, συνολικού ύψους $10.000.000 δολαρίων από το ΙΣΝ, με στόχο την αύξηση της πρόσβασης και των ευκαιριών σε σχολικά αθλητικά προγράμματα για μία κοινότητα που αποτελεί περίπου το 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πέραν του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περισσότερα από 170 μνημεία και κτήρια σε όλο τον κόσμο –με περισσότερα από 40 στην Ευρώπη Ευρασία –  θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Light Up for Inclusion, δημιουργώντας μια παγκόσμια εκδήλωση σεβασμού και κατανόησης της διαφορετικότητας.

Μερικά από τα παγκόσμια μνημεία και κτήρια ορόσημο για την κάθε χώρα που συμμετέχει στη δράση Light Up for Inclusion είναι οι καταρράκτες Νιαγάρα των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Άγγελος της Ανεξαρτησίας στην Πόλη του Μεξικού, η Όπερα του Σύδνεϋ και ο Kύβος Νερού στο Πεκίνο.               

Η Ευρώπη – Ευρασία συμμετέχει με τα εξής:

 1. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα
 2. Coca-Cola London Eye & πινακίδα Piccadilly, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
 3. Mansion House, Δουβλίνο, Ιρλανδία
 4. Κάστρο Moorish, Γιβραλτάρ
 5. Καθεδρικός Ναός και Πύργος, Ουτρέχτη, Ολλανδία
 6. Πύργος της Μπελέμ, Λισαβόνα, Πορτογαλία
 7. Πύργος Pyramidenkogel, Καρινθία, Αυστρία
 8. Maschio Angioino (Nέο Κάστρο), Νάπολη, Ιταλία
 9. Ολυμπιακό Στάδιο, Βερολίνο, Γερμανία
 10. Στάδιο PGE Narodowy, Βαρσοβία, Πολωνία
 11. Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Βουκουρέστι, Ρουμανία
 12. Γέφυρα του Βοσπόρου, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
 13. Γέφυρα του Δνείπερου, Κιέβο, Ουκρανία
 14. Γέφυρα Krymsky, Μόσχα, Ρωσία
 15. Ολυμπιακό Στάδιο, Μπακού, Αζερμπαϊτζάν
 16. Khan Shatyr, Αστάνα, Καζακστάν

Περισσότερες πληροφορίες για τα μνημεία και κτήρια που συμμετέχουν μπορείτε να δείτε εδώ.

Η δράση Light Up for Inclusion αποτελεί μέρος των πολυήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνων Special Olympics, που θα λάβουν χώρα στο Σικάγο των ΗΠΑ, από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου.

Το Σικάγο είναι η γενέτειρα των πρώτων Παγκόσμιων Θερινών Αγώνων Special Olympics, οι οποίοι διεξήχθησαν στο στάδιο Soldier Field τον Ιούλιο του 1968. Οι αθλητές, οι προπονητές, οι εθελοντές, τα μέλη οικογενειών, οι υποστηρικτές και οι φίλοι των Special Olympics από όλο τον κόσμο, θα συγκεντρωθούν στο Σικάγο για να τιμήσουν 50 χρόνια χαράς, θάρρους και εμψύχωσης αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο με δράσεις που θα εμπνεύσουν τη νέα γενιά.

“Πριν από πενήντα χρόνια στο Σικάγο, τα Special Olympics ξεκίνησαν την αποστολή τους  με σκοπό να καταρρίψουν τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις αλλά και να δημιουργήσουν έναν κόσμο που θα εντάσσει αντί να αποκλείει. Η αρχή έγινε στους πρώτους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics στο Σικάγο”, δήλωσε η Mary Davis, Διευθύνουσα Σύμβουλος των Special Olympics International. ” Έχουμε έναν στόχο, στα επόμενα 50 χρόνια να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους ανά τον κόσμο να έρθουν κοντά μας και να μας βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς”.

Special  Olympics Hellas

Τα Special Olympics είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός για παιδιά και ενήλικες με νοητική αναπηρία στην Ελλάδα. Η αποστολή των Special Olympics Hellas είναι να παρέχει ευκαιρίες άθλησης και συμμετοχής σε αγώνες στους αθλητές με νοητική αναπηρία, να ενδυναμώνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους μέσα από τα προγράμματά του σε όλη την Ελλάδα. Με την υποστήριξη των προπονητών και των εθελοντών, τα Special Olympics Hellas δίνουν την ευκαιρία συμμετοχής σε  26 αθλήματα Ολυμπιακού Τύπου.

Οι αγώνες των Special Olympics Hellas πραγματοποιούνται κάθε χρόνο – συμπεριλαμβανομένων των τοπικών, εθνικών και περιφερειακών αγώνων –  με πάνω από 100 δράσεις το χρόνο. Το Κίνημα των Special Olympics δίνει στους αθλητές συνεχείς ευκαιρίες να αναπτύξουν  την σωματική τους ικανότητα, να απολαύσουν τη χαρά του αθλητισμού αλλά και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό την κοινωνική ένταξη.