Οι οργανώσεις εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, και ζητούν από τις πολιτικές δυνάμεις, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, να τις ενημερώσουν για το πώς θα δράσουν απέναντι στα φαινόμενα αυτά.

Η Δημόσια Δήλωση δημιουργήθηκε από την οργανωτική επιτροπή του ετήσιου Περιπάτου κατά των Διακρίσεων, που έγινε στις 21 Μαρτίου 2019 στην Αθήνα, και απαρτίζεται από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την PRAKSIS, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και τη HumanRights360.

Δημόσια Δήλωση θα αποσταλεί στους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και των πολιτικών κομμάτων της Ευρωβουλής. Επίσης, θα διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν υποψήφιοι των ευρωεκλογών, προκειμένου να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία για τη στάση τους και τις δράσεις τους απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Όσοι υπογράφουμε αυτή τη δήλωση νιώθουμε βαθιά ανησυχία για την άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η διάχυση του εθνικισμού, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία επιτείνονται από οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά δεν μπορούν να επιλύσουν κανένα από τα Ευρωπαϊκά προβλήματα. Απλώς θα γεννήσουν πολύ χειρότερα.   Πολιτικές δυνάμεις του ακροδεξιού περιθωρίου εξαπολύουν εμπρηστική ρητορική και συστηματικά μεταφέρουν στον δημόσιο διάλογο απλουστευτικές προσεγγίσεις για σκληρά ταυτοτικά ζητήματα. Ως απάντηση στην ανασφάλεια και στην κρίση αντιπροσώπευσης, η Ακροδεξιά υπόσχεται μίσος.

Βλέπουμε να εξαπλώνονται οι θεωρίες πολιτισμικής υπεροχής, ο απομονωτισμός, ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο μισαναπηρισμός, η διάχυτη μνησικακία, ο ιστορικός αναθεωρητισμός. Για τους λόγους αυτούς, οι προσεχείς Ευρωεκλογές έχουν πρόσθετη σημασία.   Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, πολλές πολιτικές δυνάμεις υποκύπτουν στην πίεση και υιοθετούν την ατζέντα της Ακροδεξιάς, στρέφονται μονοσήμαντα στα ζητήματα μετανάστευσης, νόμου και τάξης.   Με τον τρόπο αυτόν όμως, επισπεύδουν αυτό που υποτίθεται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν: την άνοδο του εθνικιστικού αυταρχισμού που υποσκάπτει τα θεμέλια της δημοκρατίας και της ενωμένης Ευρώπης. Επισημαίνουμε τον διχασμό, σε θέματα σχετικά με το μεταναστευτικό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που χρησιμοποιείται ως βάση ή μοχλός για την προώθηση των ιδεών της ακροδεξιάς.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, επισημαίνουμε με ανησυχία, το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας που συνεχίζει να απειλεί το κράτος δικαίου, το αίσθημα ασφάλειας και την κοινωνική συνοχή.

Επισημαίνουμε τη ρητορική του μίσους που δηλητηριάζει τον δημόσιο χώρο, κάποτε μάλιστα, προερχόμενη από πρόσωπα με θεσμική θέση και ευθύνη.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και ευελπιστούμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και στο κοινωνικό σύνολο σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι εγκληματικές της ενέργειες, με το μανδύα μάλιστα κοινοβουλευτικού κόμματος, είναι μια διαρκής υπενθύμιση για τις συνέπειες της απουσίας μιας έγκαιρης, συγκροτημένης και αποφασιστικής αντίδρασης, θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής, απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Να γιατί δεν αρκεί η ρητορική καταδίκη του ρατσισμού. Χρειάζονται πολιτικές πράξεις που θα περιορίζουν τις διακρίσεις και θα βγάλουν τις ομάδες, που υπόκεινται σε αυτές, από το περιθώριο. Χρειάζεται, σε όλα τα επίπεδα, ένα ηχηρό μήνυμα αντιπαράθεσης με τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Χρειάζεται ένα τολμηρό και γενναίο άνοιγμα προς την νεολαία. Χρειάζεται η ένταξη αυτών των ομάδων και της νεολαίας, και η ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή τους.

Ζητάμε από τις πολιτικές δυνάμεις -με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές- να ενημερώσουν την κοινωνία και τους πολίτες για τα συγκεκριμένα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.   Η μάχη κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί.

Αθήνα, Μάρτιος 2019
Συνυπογράφουν οι 110+ Οργανώσεις & Κοινότητες της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι η συλλογή υπογραφών γίνεται στον ιστότοπο makethemact.gr