Δύο νομοσχέδια που αφορούν στην προστασία των γυναικών από τη βία και την εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ των φύλων, είναι έτοιμα και προβλέπεται να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε την Πέμπτη, από τη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών Φωτεινή Κούβελα.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Ισότητα των Φύλων: Αγώνας για ένα καλύτερο αύριο”, η κ. Κούβελα έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ολοκληρώσει και πρόκειται λίαν συντόμως να καταθέσει σχέδιο νόμου, με το οποίο επικυρώνεται και ενσωματώνεται στο δίκαιο της Ελλάδας η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστής και ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Η σύνταξη του σχεδίου νόμου έγινε δυνατή μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος που συνέταξε ομάδα έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί διεθνή συνθήκη, αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προβλέπει μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών.

Εξάλλου, στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να το καταθέσει στη Βουλή, βρίσκεται ήδη το σχέδιο νόμου για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, το οποίο ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Όπως είπε η κ. Κούβελα, πρόκειται για καινοτόμο νομοσχέδιο, με το οποίο εξειδικεύονται οι κανόνες που απορρέουν από την αρχή της ισότητας των φύλων και εξασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλα τα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)