Με κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία» ολοκληρώθηκε εχθές το Athens Pride 2019.

Η φετινή διοργάνωση ήταν ξεχωριστή καθώς αυτόν τον Ιούνιο συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Στόουνγουόλ στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα. Ήταν όμως αφιερωμένη και στον Ζακ Κωστόπουλο που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Από το πρωί η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από περίπτερα όπου γίνονταν δράσεις όπως body painting, rainbow games, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική.

Στις ομιλίες που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17:00, τοποθετήθηκαν, αρκετοί φορείς και οργανώσεις.

εταξύ άλλων, εκπρόσωποι της γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528, ανεβαίνοντας στην εξέδρα είπαν:

«Ενα πράγμα που έχουμε δει να αλλάζει μέσα στα χρόνια είναι ότι στα πρώτα χρόνια τα τηλέφωνα ήταν κυρίως ανώνυμα και κάναμε τηλεφωνική στήριξη. Σήμερα πια ένας μεγάλος αριθμός τηλεφωνηματων δεν έρχεται μόνο από ΛΟΑΤΚΙ άτομα αλλά και από τις οικογένειες τους αλλά και εκπαιδευτικούς που νοιάζονται να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον».

Τον λόγο πήρε η Colour youth, για να πει πως: «Το φετινό Athens Pride έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μισό αιώνα από όταν η κοινότητα βγήκε στους δρόμους μπορούμε να δούμε τι έχουμε κερδίσει. Η καθημερινότητα μας είναι καλύτερη αλλά δεν μπορούμε να μη δούμε τον αγώνα που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Η κοινότητα μας είναι πιο φτωχή. Πριν από εννιά μήνες μας στέρησαν τον Ζακ και κληθήκαμε να διεκδικήσουμε ξανά στους δρόμους αυτά που νομίζαμε πως είχαμε κερδίσει. Να φωνάξουμε πως η δολοφονία του Ζακ δεν θα ξεχαστεί. Μακάρι να ήταν η μοναδική δολοφονία αλλά ήρθαν στο φως κι άλλες δολοφονίες με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά και πολλές γυναικοκτονίες. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μέχρι να μπορούμε να κυκλοφορούμε όλοι, όλες και όλα ελεύθερα στους δρόμους».

Το Πολύχρωμο Σχολείο βρέθηκε επίσης στην πλατεία χαιρετίζοντας : «Όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που στέκονται απέναντι στο παλιό κατεστημένο φέρνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ ζητηματα στην τάξη. Οι διακρίσεις και ο εκφοβισμος παραμένουν. Λείπουν ακόμα τα βασικά στην εκπαίδευση. Ανεπιμορφωτα στελέχη και άγνοια των διδασκόντων. Έλλειψη αναφορών και προτύπων στα διδακτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια».

Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, υποσχέθηκαν πως «Θα συνεχίσουμε και στις επόμενες γενιές να κάνουμε Pride για να γιορτάζουμε τις νίκες μας», ενώ οι Υπερήφανοι γονείς είπαν: «Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Για εμάς η περηφάνια έχει να κάνει με τις δυσκολίες που συνάντησαν τα παιδιά μας από το δημοτικό και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας. Αυτή τη στιγμή παλεύουν για ένα δικαίωμα στην ύπαρξη. Τα δικά αμς παιδιά δεν είναι διαφορετικά. Είναι το ίδιο ιδιόμορφα όπως όλα. Να είστε όλοι περήφανοι και όταν θέλετε χέρι, τα χέρια ειναι όλα εδώ».

Στη σκηνή ανέβηκαν και οι Proud Seniors Greece, οι οποίοι εξέφρασαν το «αίτημα για πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης, υγείας και φροντίδας». Παράλληλα όπως τόνισαν: «Διεκδικούμε μαζί σας τον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία, την εξάλειψη όλων των διακρίσεων. Όσο και αν κάποιοι δεν το θέλουν, θα μας βρουν μπροστά τους. Ορατούς μέσα στις οικογένειες, στα συλλογικά όργανα, στους δρόμους που έχουν και τη δική μας ιστορία. Για να τους θυμίσουμε ότι η αγάπη είναι σεβασμός δεν έχει φύλο, ούτε ηλικία και είναι για όλους».

Οι συμμετέχοντες, υπό τους ήχους τυμπάνων και κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έστειλαν για ακόμη μια χρονιά ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Ένα τμήμα από την παρέλαση σταμάτησε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και οικογένειες φώναζαν συνθήματα και σήκωσαν πλακάτ γράφοντας «Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ» και «Δικαίωση για τον Ζακ».

Στην παρέλαση συμμετείχε και το τμήμα κοινωνικης εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που κατεβαίνει ομάδα από πανεπιστημιακό τμήμα. Να σημειωθεί πως το τμήμα κοινωνικης εργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει βάλει και το πρώτο μάθημα για Έμφυλες Ταυτότητες και Σεξουαλικό Προσανατολισμό σε τμήμα ειδικών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.