Περισσότερα από 90.000 παιδιά υποστηρίχθηκαν το 2017 από το Χαμόγελο του Παιδιού, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των δράσεών του για το 2017, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα.

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 221.152 τηλεφωνικές κλήσεις, από τις οποίες το 37,5% ήταν καταγγελίες για παιδιά σε κίνδυνο. Οι 848 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά. Το 39% αυτών των καταγγελιών ήταν για παιδιά μέχρι έξι ετών και στο 51% οι καταγγελίες σχετίζονταν με παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο 37,5% των καταγγελιών θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς.

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν, επιπλέον, 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχε ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον.

Εξάλλου, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.

Όπως παρατήρησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, οι αριθμοί δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει το Χαμόγελο του Παιδιού «είναι το φαινόμενο της μη αύξησης των αριθμών που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας απέναντι στα παιδιά, καθώς, από τις ιστορίες που δημοσιοποιούνται, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται».

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που λειτουργεί και τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που χρησιμοποιεί. «Μία αδικία που την αισθανόμαστε διαχρονικά», τόνισε. Όπως πρόσθεσε, θα ξεκινήσει πάλι σειρά επαφών με υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές, ενώ έχει ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση «για την εξαίρεση από τη φορολόγηση των οργανισμών που κάνουν πραγματική δουλειά».