Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» μας χρειάζεται!
Η «σχεδία» έχει αναστείλει, προσωρινά, την κυκλοφορία της και μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε στο νέο της κοινωνικό πρόγραμμα μικρών συνδρομών, θωρακίζοντας τους πωλητές και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του ελληνικού περιοδικού δρόμου, σε αυτή τη δύσκολη, για όλους, συγκυρία.
Κάποιοι πωλητές της «Σχεδίας» κατάφεραν, πουλώντας το περιοδικό, να φύγουν από το δρόμο, να μπουν σε ένα σπίτι, να ζουν με αξιοπρέπεια με την εργασία τους.
Η «σχεδία» ξεκίνησε μια καμπάνια για την εγγραφή νέων συνδρομητών, προσφέροντας τη δυνατότητα τετράμηνης (έναντι 16€ – περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη) ή δίμηνης συνδρομής (έναντι 8€), ενώ παρέχεται η ευκαιρία και για την ταχυδρομική αποστολή του τεύχους Μαρτίου (έναντι 4€) για τους αναγνώστες που το έχασαν ακριβώς επειδή έχουν πάψει να κυκλοφορούν στην πόλη.
Ας βοηθήσουμε να μην βρεθούν ξανά στο δρόμο!

«Πώς “αυτοαπομονώνεται” και προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό ένας άστεγος;» είναι το ερώτημα που έθεσε το βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue», στις αρχές Μαρτίου. Πώς προφυλάσσεται, αλήθεια, ο άνθρωπος που βιώνει την ακραία φτώχεια ο οποίος, μάλιστα, καθόλου συμπτωματικά, ανήκει και στις ομάδες υψηλού κινδύνου; Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2018-2019 28.000 άνθρωποι που βιώνουν την αστεγία εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Το ζήτημα της ευαλωτότητας των αστέγων της αμερικανικής ηπείρου σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα έθεσαν και οι «New York Times», σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Καταστροφικός ο κίνδυνος για τους αστέγους της Αμερικής από τον κορωνοϊό» («Coronavirus Outbreak Has America’s Homeless at Risk of “Disaster”», Δευτέρα 10 Μαρτίου 2020).

«Ιατρικοί ερευνητές δηλώνουν ότι οι 550.000 άστεγοι της αμερικανικής γης είναι δύο φορές πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Είναι πιο εκτεθειμένοι, καθώς ζουν κάτω από πιεστικές συνθήκες στους ξενώνες, μοιράζονται μαχαιροπίρουνα και άλλα αντικείμενα, ενώ, την ίδια στιγμή, στους δρόμους όπου διαβιούν δεν έχουν τη δυνατότητα να πλένουν καλά τα χέρια τους», σημειώνει ο αρθρογράφος της έγκριτης εφημερίδας Τόμας Φούλερ.

«Από τη στιγμή που θα μολυνθούν, οι χρόνια άστεγοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν, αφού έχουν ήδη ένα επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και ελλιπή ιατρική φροντίδα. Από έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρσι, προκύπτει ότι το 30% των αστέγων πάσχει από χρόνια πνευμονοπάθεια», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Αναπόφευκτα, όλο αυτό το διάστημα, στους κύκλους τους Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου, η συζήτηση, οι ανταλλαγές απόψεων και πρακτικών μεταξύ των μελών έχει κλιμακωθεί γύρω από το πώς θα θωρακιστούν οι άνθρωποι-πωλητές των περιοδικών, πώς θα θωρακιστούν τα ίδια τα περιοδικά.