Έξι στους δέκα ανθρώπους από όσους μένουν στον δρόμο είναι άντρες ελληνικής υπηκοότητας ηλικίας 35 – 55 ετών και οι τέσσερις στους δέκα έχουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη για ένα χρόνο. Είναι φανερό ότι η αστεγία και η χρήση ναρκωτικών επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν συνδυαστικά όπως αναφέρθηκε σε σχετική ημερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, χθες, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εισηγητών.
Απαραίτητη κρίνεται, με βάση τις εισηγήσεις, η δημιουργία κοινωνικών δομών για τη φιλοξενία τοξικοεξαρτημένων αστέγων δεδομένου ότι από τους υφιστάμενους ξενώνες συχνά αποκλείονται άτομα που έχουν πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ. Ενώ η νέα νομοθεσία προβλέπει την παροχή στέγασης για εξαρτημένα άτομα, δεν παρέχεται αντίστοιχα η απαραίτητη φροντίδα που απαιτείται.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε από πολλούς ομιλητές, η χρήση ουσιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον, πρόταση την οποία πολλές φορές έχει καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων, βοηθά στον περιορισμό της δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, κάτι που αποτελεί ζητούμενο ειδικά σε περιοχές του κέντρου. «Η δημόσια χρήση ουσιών στην Ολλανδία έχει εκμηδενιστεί. Πώς τα καταφέραμε; Σε συνεργασία με υγειονομικούς φορείς και με την αστυνομία δημιουργήσαμε εποπτευόμενα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, χορήγησης ηρωίνης, σε συνδυασμό με την παροχή στέγης», τόνισε μιλώντας στην ημερίδα η κ. Irene Baas, σύμβουλος δημόσιας υγείας και μέλος των Γιατρών του Κόσμου στην Ολλανδία. Όπως εξήγησε, «επιτρέπεται η εποπτευόμενη χρήση ουσιών που αγοράστηκαν στον δρόμο σε δομές στέγασης, όπου επίσης παρέχονται υλικό χρήσης (π.χ. σύριγγες), καθαρό νερό και απολυμαντικά μαντιλάκια». Παράλληλα, βέβαια, λειτουργούν προγράμματα ενθάρρυνσης και στήριξης των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και να αφήσουν τον κόσμο των ναρκωτικών.
Όσον αφορά την εποπτευόμενη χρήση ουσιών, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, επεσήμανε ότι ο οργανισμός αναμένει και αυτός την τροποποίηση της νομοθεσίας. Μάλιστα και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κ. Βασίλειος Γκιτάκος, τόνισε ότι δεν διαφωνεί με την ανάγκη λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα οργανωθούν ως χώροι παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανέφερε σχετικά ότι ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, μπορεί να διαθέσει χώρο ώστε να δημιουργηθεί δομή εποπτευόμενης χρήσης. «Είναι δυνατόν να βλέπουμε ανθρώπους να τρυπιούνται στον δρόμο και να μη συζητάμε το θέμα της εποπτευμένης χρήσης;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος στην εισήγησή του, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει και να προχωρήσουμε σε πράξεις και να πειραματιστούμε».