Άντρες, ελληνικής καταγωγής, από 51 έως 65 ετών, με προβλήματα υγείας, είναι η πλειοψηφία των αστέγων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που εντόπισε η ομάδα  των «Streetworker» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα η ομάδα «Streetwork» έκανε 697 εξορμήσεις στους δρόμους και κατάφερε να επικοινωνήσει με συνολικά 452 ανθρώπους, από τους οποίους οι 386 ήταν άντρες και οι 66 γυναίκες.

Συγκεκριμένα, από τους 452 οι 296 ήταν ελληνικής καταγωγής κι ακολουθούν με διαφορά άτομα βουλγαρικής (81), αλβανικής (15), συριακής (12) και ρωσικής καταγωγής (9). Οι 36 δήλωσαν χώρα καταγωγής το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιορδανία και τη Νιγηρία, ενώ τρεις είτε δεν επιθυμούσαν, είτε έκαναν ασαφή δήλωση εθνικότητας.

Σημειώνεται  ότι ο παραπάνω αριθμός αποτελεί μέρος των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, καθώς η έλλειψη διερμηνέα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δυσχεραίνει την προσέγγιση και επικοινωνία με πληθυσμό που δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα ή γλώσσα στην οποία μπορεί να γίνει η επικοινωνία με την ομάδα (πχ.αγγλικά).

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, οι περισσότεροι από τους άστεγους που εντοπίστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ 51 και 65 ετών και  ακολουθούν οι ηλικίες 36 – 50 ετών, όσοι είναι άνω των 66 ετών, ενώ λιγότερο πλήττονται οι μικρότερες ηλικίες (18 – 26 ετών).

Αρκετοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε σωματικής υγείας (κάθε είδους) είτε προβλήματα που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία (ψυχικές διαταραχές, εξαρτήσεις από αλκοόλ και ουσίες), ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε συννοσηρότητα που χρειάζεται να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Πάνω από τους μισούς άστεγους (231) έχουν εντοπιστεί από την ομάδα περισσότερες από μία φορά στο δρόμο, οι 126 ζουν σε επισφαλείς ή ανεπαρκείς συνθήκες (φιλοξενούμενοι κατά καιρούς, σε παραχωρημένα καταλύματα, σε ξενώνες φιλοξενίας), ενώ 95 άνθρωποι είτε δεν εντοπίστηκαν δεύτερη φορά, είτε εντοπίστηκαν αλλά δήλωσαν ότι δεν θέλουν καμία επικοινωνία.

Πολλοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο στερούνταν ακόμα και βασικά έγγραφα και υποστηρίχθηκαν από την ομάδα «Streetwork»για να εκδώσουν αστυνομικές ταυτότητες, να καταθέσουν αίτηση και να πάρουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το αναπηρικό επίδομα και τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την ομάδα Streetwork στο δρόμο είναι οι παρακάτω:

  • Εντοπισμός και προσέγγιση αστέγων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
  • Καταγραφή των αναγκών των ατόμων σε υπηρεσίες και σε βασικά είδη Κάλυψη των αναγκών των ατόμων σε είδη είτε από τον προϋπολογισμό του προγράμματος, είτε τις δομές του δήμου Θεσσαλονίκης, είτε την Τράπεζα Συλλογής και Διανομής Ειδών πρώτης ανάγκης «Σύν πραξη» της ΑΡΣΙΣ.
  • Διανομή πακέτων υγιεινής και διατροφής (έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 1.000 είδη πρώτης ανάγκης).
  • Ενημέρωση και διασύνδεση με τις διαθέσιμες στην πόλη κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, όπως το Υπνωτήριο Αστέγων και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, από τον εκπαιδευμένο νοσηλευτή που συμμετέχει στην ομάδα.
  • Παραπομπή των αστέγων σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής υποστήριξης και σε δομές υγείας.
  • Συνοδεία των ανθρώπων σε διοικητικές και άλλες δημόσιες αρχές, όταν κρίνεται απαραίτητο.
  • Ενδυνάμωση και πρωτοβάθμια συμβουλευτική.

Η ομάδα των Streetworkers πραγματοποιεί εξορμήσεις σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, παρέχοντας τις υπηρεσίες της από Δευτέρα έως Παρασσκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Οι πολίτες που εντοπίζουν κάποιον άστεγο ή θέλουν να ενημερωθούν για θέματα αστεγίας, μπορούν να καλούν στη γραμμή έκτακτης ανάγκης 6945426330.

Το πρόγραμμα «Streetwork» υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δωρεάς των 10.000.000 ευρώ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κατερίνα Γούνη, συντονίστρια Ομάδας Streetwork, τηλ. 6951661243

Χάρης Σταμκόπουλος, μέλος ομάδας Streetwork, τηλ.   6944232324

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με : Κατερίνα Γούνη, Συντονίστρια Ομάδας Streetwork, 2310516135