Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως και σε όλον τον κόσμο, με στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση των πολιτών κατά της σύγχρονης δουλείας.
Στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες στο 5ο Διεθνές Walk For Freedom ξεκίνησαν από την πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στην παραλία μέχρι τον Λευκό Πύργο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης A21.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα «Μόνο το 1% των θυμάτων διασώζονται», «Υπάρχουν εκατομμύρια σκλάβοι στον κόσμο σήμερα».
Όταν έφθασαν μπροστά στον Λευκό Πύργο φώναξαν «ελευθερία» και απελευθέρωσαν λευκά μπαλόνια που κρατούσαν στα χέρια τους.
Στόχος του Walk For Freedom είναι να διαδοθεί το μήνυμα ότι οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία και δεν είναι για πώληση.
Εθελοντές της A21 στη διάρκεια της δράσης μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει όποιος εντοπίσει θύμα εμπορίας ανθρώπων και για την τηλεφωνική γραμμή 1109, η οποία δέχεται αναφορές για πιθανά περιστατικά, ανώνυμα ή επώνυμα.
Το Walk for Freedom αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση ενημέρωσης για την εμπορία των ανθρώπων.
Στις 20 Οκτωβρίου συγκεντρώνονται χιλιάδες πολέμιοι του trafficking σε εκατοντάδες πόλεις στον κόσμο και κάνουν εκατομμύρια βήματα με αίτημα να καταργηθεί η σύγχρονη δουλεία, η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίνας Ντονοπούλου, διευθύντριας της Α21 στην Ελλάδα, υπάρχουν 40 εκατομμύρια σκλάβοι σε όλο τον κόσμο και 20.000 περίπου στην Ελλάδα ενώ το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων δείχνει να συνεχίζεται και να αυξάνεται. Το μοναδικό παράθυρο ελπίδας σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση είναι πως ολοένα και περισσότεροι Άνθρωποι καλούν στη γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων (1109) ώστε να δώσουν αναφορές για πιθανά περιστατικά εμπορίας. «Το 2018 είχαμε 1.100 κλήσεις και 179 διασώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ οι αναφορές που εστάλησαν στην αστυνομία από την A21 φέτος σε σχέση με πέρσι μέσω των τηλεφώνων στον τετραψήφιο αριθμό ήταν αυξημένες κατά 175%», σημείωσε η κ. Ντονοπούλου προσθέτοντας πως το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι πως είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή.