Δορυφορικές εικόνες εντόπισαν 3.358 εστίες φωτιάς τη Δευτέρα (22/8). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε μια ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2007, σύμφωνα με αξιωματούχο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών (INPE).

Ο αριθμός των πυρκαγιών είναι τρεις φορές υψηλότερος από εκείνον της 10ης Αυγούστου 2019, που χαρακτηρίστηκε «Ημέρα της Φωτιάς», επειδή αγρότες φέρεται να επιδόθηκαν σε συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Για τις εστίες της Δευτέρας δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκλήθηκαν από συντονισμένους εμπρησμούς, δήλωσε ο Αλμπέρτο Σέτζερ, επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθηση πυρκαγιών του ΙΝΡΕ. Ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο στη δράση αγροτών, κτηνοτρόφων και κερδοσκόπων, οι οποίοι «καθαρίζουν» τη γη καίγοντας δέντρα.

Συνήθως, η περίοδος των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο ξεκινά τον Αύγουστο, όταν αρχίζει η ξηρασία. Από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί 24.124 εστίες φωτιάς και ενδέχεται ο φετινός Αύγουστος να είναι ο χειρότερος επί προεδρίας του Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας επικρίνεται για την υποστήριξή του στην καταστροφή μέρους του Αμαζονίου προς όφελος της γεωργίας. Από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία, ο μέσος όρος της ετήσιας αποψίλωσης των δασών στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου έχει αυξηθεί κατά 75%, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

«Αν ήθελαν να τους ανήκει ένα όμορφο δάσος, θα έπρεπε να είχαν διατηρήσει αυτά στις χώρες τους… Ο Αμαζόνιος ανήκει και θα ανήκει πάντα στους Βραζιλιάνους», έγραψε στο Twitter ο Μπολσονάρο, απαντώντας στους επικριτές τους.