Κατανομή των βαρών για το προσφυγικό ζητά η G20

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) κάλεσε όλες τις χώρες να «εντείνουν τη βοήθειά τους» και να «συντονίσουν» καλύτερα τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και να μοιραστούν «τα βάρη που αντιστοιχούν», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Χανγκτζόου (Κϊνα).

Η G20, που εκπροσωπεί το 85% του παγκόσμιου πλούτου, επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για καλύτερο «συντονισμό των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα» προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι βαθιές αιτίες της προσφυγικής κρίσης» και να «κατανεμηθούν τα βάρη» που αντιστοιχούν στον καθένα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η G20 κάλεσε επίσης να υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών, και όχι μόνο νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να πάρει πάλι μπροστά η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο της καινοτομίας ως «μοχλού ανάπτυξης».

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η ανισότητα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου της G20 στην κινεζική πόλη Χανγκτζόου.

«Οι δημοσιονομικές στρατηγικές μας είναι εξίσου σημαντικές (με τη νομισματική πολιτική). Καθιστούμε τη δημοσιονομική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες πιο ευνοϊκές στην ανάπτυξη», αναφέρεται στη γαλλική εκδοχή του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της G20.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι επιθυμεί η Βρετανία να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο ελεύθερο εμπόριο καθώς αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ, έχω ορίσει ως φιλοδοξία μας να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης στο ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου της G20 στην Κίνα.

Η Μέι είπε ότι δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις προς τον προστατευτισμό και ότι έχουν υπάρξει θετικές αντιδράσεις από εταίρους για την διασφάλιση νέων εμπορικών συμφωνιών.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε, σήμερα, ότι στη σύνοδο G20 αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη και ότι αυτή πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Η Λαγκάρντ, που μίλησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της G20 στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, είπε ότι οι δείκτες ανάπτυξης ήταν πολύ χαμηλοί για μεγάλο διάστημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά και να εφαρμόζονται.