Σειρά ερωτημάτων για τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και στήριξης των θυμάτων παιδικής κακοποίησης από την κυβέρνηση κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον αριθμό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς.

Συγκεκριμένα, τη δεκαετία 2005 – 2015, καταγράφηκαν 229 καταγγελίες στα Αστυνομικά Τμήματα και την Εισαγγελία του Νομού Θεσσαλονίκης και όμορων Νομών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών. Τα στοιχεία της έρευνας, όπως άλλωστε και οι καταγγελίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς αποδεικνύουν τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.

Η βουλευτής αναφέρεται και σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο με αφορμή το γνωστό φρικιαστικό περιστατικό παιδικής κακοποίησης στη Λέρο, όπου είχε θέσει το ζήτημα της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύσουν τα παιδιά από την κακοποίηση, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην απάντησή του τον Αύγουστο του 2018, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφερόταν στη σύσταση των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων – «Σπίτια του Παιδιού», σε εφαρμογή του ν. 4478/2017 που είχε ψηφιστεί ήδη από τον Ιούνιο του 2017, αλλά και σε σειρά άλλων μέτρων και δράσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Όπως τονίζει όμως η βουλευτής «από την ψήφιση του ν. 4478/2017 έχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες και από την απάντηση του υπουργείου πάνω από 5 μήνες, φαίνεται όμως ότι ελάχιστα έχουν γίνει αυτό το διάστημα για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση».

Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται τελικά η λειτουργία των «Σπιτιών του Παιδιού» ενώ ζητά αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο όλων των μέτρων που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην προηγούμενη ερώτησή της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα

Αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία για τον αριθμό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία 2005 – 2015, καταγράφηκαν 229 καταγγελίες στα Αστυνομικά Τμήματα και την Εισαγγελία του Νομού Θεσσαλονίκης και όμορων Νομών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών, και πιστοποιήθηκαν στο Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ και την τοπική Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε πλήθος δημοσιευμάτων, τα στοιχεία αυτά  περιλαμβάνονται σε έρευνα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής, με τίτλο «Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Επιδημιολογική διερεύνηση του φαινομένου βάσει ιατροδικαστικών εκθέσεων και ευρημάτων» που εκπονήθηκε, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρου Δαρδαβέση, το 2017, από την παιδίατρο κ. Ελισάβετ Αντωνιάδου.

Τον Μάιο του 2018, με την υπ’ αρ. 6395/31-05-2018 ερώτησή μου, με αφορμή φρικιαστικό περιστατικό παιδικής κακοποίησης στη Λέρο, είχα θέσει το ζήτημα της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύσουν τα παιδιά από την κακοποίηση, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην απάντησή του, με το υπ’ αρ. 375/21-08-2018 έγγραφο, το υπουργείο σας αναφερόταν στη σύσταση των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων – «Σπίτια του Παιδιού» , σε εφαρμογή των άρθρων 74 επ. του ν. 4478/2017 που είχε ψηφιστεί ήδη από τον Ιούνιο του 2017, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο.

Στην ίδια απάντηση, αναφέρεται επίσης:

  • ότι το ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων) εργαζόταν ήδη για τη σύνταξη Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για τις μεθόδους, προδιαγραφές, διαμόρφωση εγκαταστάσεων κλπ των Σπιτιών του Παιδιού,
  • πως ήδη έχουν εξευρεθεί κατάλληλα ακίνητα του Δημοσίου για τη στέγαση των υπηρεσιών Αθήνας και Πειραιά και ότι διερευνάται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου για τη στέγαση στις λοιπές πόλεις. Ωστόσο, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, έχουν καταχωρηθεί στη Διαύγεια αποφάσεις ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης για τη στέγαση των «Σπιτιών του Παιδιού», ύψους 24.000 και 43.200 ευρώ αντιστοίχως, για το διάστημα 2019 – 2022.
  • ότι εξετάζεται η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση σε προγράμματα ΕΣΠΑ και REC με αντικείμενο την επιμόρφωση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, την κατάρτιση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων, το υπουργείο σας απήντησε ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εφόσον κριθεί απαραίτητο. Στο πρόσφατα κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται διάταξη για την αύξηση του αριθμού εισαγγελέων (άρθρο 23), όχι όμως των εισαγγελέων ανηλίκων.

Τα στοιχεία της ως άνω έρευνας, όπως άλλωστε και οι καταγγελίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως τη δημοσιότητας, δυστυχώς αποδεικνύουν τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης και την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και στήριξης των θυμάτων. Από την ψήφιση του ν. 4478/2017 έχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες και από την απάντηση του υπουργείου σας πάνω από 5 μήνες, φαίνεται όμως ότι ελάχιστα έχουν γίνει αυτό το διάστημα για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται τελικά η λειτουργία των «Σπιτιών του Παιδιού»; Πόσα από αυτά λειτουργούν σήμερα και πόσα περιστατικά έχουν διαχειριστεί; Είναι πλήρως στελεχωμένα;

2) Έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αφορά στις προδιαγραφές κλπ των «Σπιτιών του Παιδιού»; Εάν όχι, με ποιο πλαίσιο λειτουργούν τα υφιστάμενα «Σπίτια του Παιδιού»;

3) Έχουν εξευρεθεί κτίρια για τη στέγαση των «Σπιτιών» στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη και με ποιες προδιαγραφές; Ερευνήθηκε πράγματι το ενδεχόμενο στέγασης σε δημόσια κτίρια και για ποιους λόγους δεν κατέστη εφικτό;

4) Έχετε προχωρήσει τελικά στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση προγραμμάτων επιμόρφωσης επαγγελματιών, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου σας;

5) Εξετάσατε το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων και την ενίσχυση των σχετικών δικαστικών και κοινωνικών υπηρεσιών στην επικράτεια;