Με πρώτο σταθμό το Μαλί και τη μετανάστευση στο επίκεντρο της ατζέντας της ξεκινά σήμερα η Άγκελα Μέρκελ την τριήμερη περιοδεία της στην Αφρική, όπου θα επισκεφθεί ακόμη τον Νίγηρα και την Αιθιοπία. Στην περιοχή εκατέρωθεν των συνόρων Μαλί και Νίγηρα δρουν πολλές ακραιφνείς ισλαμιστικές ομάδες αλλά και δίκτυα λαθρεμπόρων και διακινητών ανθρώπων. Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε πριν το ταξίδι της έμφαση στο ότι η σταθερότητα εντός ΕΕ εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις στην Αφρική, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αναπτυξιακής βοήθειας, των επενδύσεων και της συμβολής στη βελτίωση της διακυβέρνησης στις αφρικανικές χώρες.

Τόσο το Μαλί όσο και ο Νίγηρας αποτελούν χώρες διέλευσης για πρόσφυγες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη ξεκινώντας από άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής. Και οι δύο χώρες πλήττονται από τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το Μαλί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2012 εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και της ελλιπούς πρόσβασης σε τρόφιμα και νερό. Η κατάσταση έχει οξυνθεί και στον γειτονικό Νίγηρα.

Όπως επισήμανε στην DW ο Ντένις Τουλ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, «σίγουρα πρέπει να δει κανείς το ταξίδι της Άγκελα Μέρκελ σε συσχετισμό με το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο, ως παγκόσμιο ζήτημα, έχει τεράστια σημασία στη Γερμανία». Ο γερμανός αναλυτής εκτιμά ότι το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και των χωρών του Σαχέλ, της άνυδρης κλιματολογικής ζώνης στο νότιο όριο της Σαχάρας, είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι αδύνατο να εξαλειφθεί η μετανάστευση, ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία στο αναπτυξιακό πεδίο.

Ακριβώς αυτό φαίνεται να επιδιώκει και η γερμανίδα καγκελάριος, στοχεύοντας σε επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας, συμμετοχή στη διεύρυνση των υποδομών, αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εκπαίδευσης και εργασίας. Επιπλέον η Γερμανία θέλει να στήσει δική της στρατιωτική βάση τον Νίγηρα, με στόχο την υποστήριξη της νατοϊκής αποστολής στο γειτονικό Μαλί.

Όπως τόνισε στην DW ο Όσβαλντ Παντονού, εντεταλμένος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ για προγράμματα διακυβέρνησης και ασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική, «η ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή του Σαχέλ βελτιώνει την παρουσία της Γερμανίας στην Αφρική. Η Γερμανία έμεινε εκτός για πολύ καιρό. Σήμερα δεν είναι μόνο ηγετική οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, αλλά έχει και στόχο να γίνει μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έτσι η Γερμανία θα πρέπει να μπορεί να παίρνει θέση σε παγκόσμια ζητήματα, εν προκειμένω στην Αφρική, όπου τα ζητήματα ασφαλείας είναι πολύ σημαντικά».