Μουζάλας: Εάν δεν ισχύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Ελλάδα θα δοκιμαστεί

Η χώρας μας δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές εάν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον ΣΚΑΪ.

«Θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, αν υποθέσουμε ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές, καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές», είπε.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι οι συνέπειες εάν συνεχιστούν οι ροές δεν θα είναι καταστροφικές -«δεν θα πεθάνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά-, όμως η άφιξη του αριθμού των προσφύγων θα δοκιμάσει τις ελληνικές αρχές.

«Φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε και έχουμε υπόψη μας ότι το πρόβλημα αυτό θα μας δοκιμάσει σκληρά εάν συμβεί. Έχουμε 60.000 ανθρώπους, αυτό είναι νούμερο που μπορούμε να διαχειριστούμε. Αν αρχίσουν εκ νέου ροές δεν θα πεθάνουμε, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, τα παιδιά μας θα συνεχίζουν να παίζουν, αλλά θα είναι δοκιμασία για εμάς», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να λύσουμε το προσφυγικό, διαχείριση κρίσης κάνουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ισχύσει η συμφωνία, αν και, όπως είπε, αυτή μπορεί να σαμποταριστεί από ορισμένες χώρες.

«Θέση της Κομισιόν, του Ολάντ, και της Μέρκελ, και επιμονή δική μας, και πίεση διαρκής προς την Ευρώπη, είναι να ισχύσει η συμφωνία», είπε, προσθέτοντας: «Η Τουρκία μέχρι στιγμής τηρεί τη συμφωνία και προσπαθούμε να τηρείται η συμφωνία. Τρεις φορές υπερβήκαμε τα 100 άτομα την ημέρα».

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε δε, ότι από τους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνολικά στην Ευρώπη δικαιούνται να φύγουν 30.000 με 40.000, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν «παράσημα» στην Ελλάδα για το γεγονός ότι άδειασε την Ειδομένη με «υποδειγματικές διαδικασίες», τη στιγμή μάλιστα που «το Καλαί παραμένει».

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό δήλωσε ότι η έμφαση δόθηκε στο να αδειάσει η Ειδομένη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές. Έχω ευθύνη, αισθάνομαι άσχημα για το Ελληνικό, είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι το Ελληνικό έχει καλά οργανωμένες υπηρεσίες και γίνεται προσπάθεια ελάφρυνσης των προβλημάτων των μεταναστών.

Τόνισε ότι οι τόνοι της αντιπολίτευσης στο προσφυγικό είναι χαμηλότεροι από άλλα θέματα, αναφέροντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε ασπαζόμενος τις θέσεις της Άνγκελας Μέρκελ, τις οποίες ο κ. Μουζάλας τις χαρακτήρισε ό,τι πιο προοδευτικό. Συμπλήρωσε όμως ότι «εντείνονται φωνές διαφορετικές στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη». «Η καγκελάριος υποστήριξε θέσεις του διαφωτισμού, η Γερμανία μας βοήθησε και συνεχίζει να μας βοηθάει πρακτικά, και έκλεισε τρύπες» ανέφερε για τη στάση του Βερολίνου και της γερμανίδας καγκελαρίου προσωπικά.