Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. «Αυτό πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες, όπως ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου» δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, μια θέση αντίθετη με τις θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, την οποία η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να επανεξετάζει, η χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών είναι αυτή που οφείλει να επεξεργαστεί τα αιτήματα ασύλου. Από το 2011, η Γερμανία έχει σταματήσει να επιστρέφει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας τόσο λόγο του τεράστιου όγκου των ανθρώπων που έφταναν στα ελληνικά νησιά όσο και λόγω αδυναμιών στην εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.
Παρόλα αυτά, ο ντε Μεζιέρ έσπευσε να προσθέσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτα να βρει μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και πως η Γερμανία δεν μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική μόνη της. «Εάν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μόνοι μας τότε υπάρχει κίνδυνος σε λίγο καιρό τα δικαστήρια να μπλοκάρουν τις απελάσεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Την ίδια ώρα, ο γερμανός πολιτικός κατηγόρησε την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που υποδέχτηκε τα περασμένα χρόνια.
«Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.
Η Γερμανία έχει υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.
Pro Asyl: Ανεύθυνες οι δηλώσεις
Ως ανεύθυνη καταδίκασε η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες Pro Asyl την αξίωση του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες δεν παίρνουν άσυλο στη Γερμανία.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική» για τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρντ.
Ο Μπούρκχαρντ κατηγόρησε τον Ντε Μεζιέρ ότι το κίνητρό του είναι εμφανές: «O Ντε Μεζιέρ θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά».
Πηγές: DW, AΠΕ-ΜΠΕ