Την ποινική δίωξη 11 πρώην και νυν στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών για παράνομη χρηματοδότηση αμερικανικής ΜΚΟ κατά το διάστημα 2004-2007, ζητούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που απέστειλαν τη σχετική δικογραφία και στη Βουλή, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Η δίωξη για κακουργηματική απιστία περί την υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου), αφορά στην καταβολή ποσού 550.000 ευρώ προς την αμερικανική ΜΚΟ “German Marshall Fund” (GMF), ως συνεισφορά της Ελλάδας στην πρωτοβουλία “Balkan Trust of Democracy”.
Οι εισαγγελικές αρχές, αφού διερεύνησαν την υπόθεση ύστερα από σχετική αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ που αμφισβήτησε τη νομιμότητά της, έκριναν ότι η σχετική χρηματοδότηση εγκρίθηκε παράνομα, ότι τα ποσά δεν έπρεπε να εκταμιευθούν (σε δόσεις) και ότι συνεπώς τα στελέχη και υπάλληλοι του ΥΠΕΞ συνέβαλαν στην ελάττωση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της ξένης ΜΚΟ.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να εξεταστεί, αφού υπάρχει παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα, λόγω της παρέλευσης από τότε (2004-07), πολλών κοινοβουλευτικών περιόδων. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση (αρχικά ύψους 750.000 ευρώ ή 866.000 δολαρίων), είχε προαναγγελθεί το 2003 σε σχετική εκδήλωση της GMF από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά η εκταμίευση εγκρίθηκε μετά την τότε κυβερνητική αλλαγή, ενώ το 2005 υπήρξε και βράβευση της χώρας για τη συνεισφορά της.
Αμφισβητώντας η ΥΔΑΣ, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, δαπάνες για συμμετοχή της χώρας σε αναπτυξιακές δράσεις Ινστιτούτων, οδήγησε προ μηνών στη διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς, από όπου προέκυψε η παραγγελία για άσκηση δίωξης.
Κατά το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, τα στελέχη του ΥΠΕΞ παράνομα ενέκριναν την χρηματοδότηση από τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού που αφορούν στην κάλυψη εθνικών αναγκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, αφού οι πιστώσεις αυτές δεν προορίζονται για να ενισχύονται μη κρατικοί φορείς.
Ανάμεσα στις νομικές πλημμέλειες που εντόπισε η εισαγγελική έρευνα, συγκαταλέγεται το ότι το ποσό διατέθηκε στην ξένη ΜΚΟ, χωρίς να ερωτηθούν προηγουμένως (και να εισηγηθούν σχετικά) οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ή η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, αλλά και χωρίς να αξιολογηθούν από πριν τυχόν σχεδιαζόμενες δράσεις της ΜΚΟ, ώστε να προκύπτει ότι το σχετικό πρόγραμμα θα έχει θετικές συνέπειες σε επίπεδο εθνικού συμφέροντος.
Η εισαγγελική αρχή έκρινε επίσης ότι δεν ορίστηκε (αν και έπρεπε) κάποια αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προγράμματος και ότι κακώς δόθηκε το ποσό σε ξένη ΜΚΟ στο εξωτερικό, αφού δεν προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία.
Στο πόρισμα διατυπώνεται μάλιστα η άποψη ότι για την εκταμίευση εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα, μολονότι δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας, ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε γιατί πιθανότατα θα ήταν πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι διατυπώσεις για τα τακτικά εντάλματα και την χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων, που θέτουν ως προϋπόθεση για την καταβολή των δόσεων, την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος.