Τους 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Δράσεις για το κοινωνικό κράτος ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του. Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του, με μια σύντομη αναδρομή στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να δεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας… Αφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

«Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και λεηλατημένη χώρα» τόνισε, επισημαίνοντας μάλιστα πως «το πρώτο 6μηνο κάποιοι είχαν ενορχηστρώσει το σχέδιο παρένθεσης της Αριστερής Κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει επτά πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

1. Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την αναβάθμιση της Υγείας:

Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας.

Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

-Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του.

-Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν “πάρτι” διαφθοράς εις βάρος των πολιτών.

2. Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση.

Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινησει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013.

3. Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων.

Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη.

4. Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ.

Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.

5. Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

6. Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη.

Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωττες ομάδες στέγη.

7. Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης.

Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο ΚΥΣΚΟΙΠ σχετικά με το ΕΚΑΣ εξήγγειλε δέσμη μέτρων που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.

β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.

δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.