Στους 18.939 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων συνόρων τους πρώτους 4 μήνες του 2018, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το 42% αυτών αφίχθησαν στην Ιταλία, το 38% στην Ελλάδα και το 20% στην Ισπανία. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 44.058 αφίξεις, ενώ το 2016 καταγράφηκαν 205.613 αφίξεις. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων για το 2018 (έως και 21/4) φτάνει τις 7.300, συγκριτικά αυξημένος με πέρυσι οπότε και είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, ανέφερε ότι «ο ΔΟΜ είναι σε συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εξετάζοντας στενά τις εξελίξεις στον αριθμό των αφίξεων στα ελληνικά σύνορα». Ακόμη, υπογράμμισε την απότομη αύξηση που έχει σημειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οπότε και στην Ελλάδα ο αριθμός των αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν μειωμένος κατά 35%. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη του ΔΟΜ, αυξητική τάση καταγράφουν και οι αφίξεις ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών, όπως οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΟΜ στην Ευρώπη, Εουτζένιο Αμπρόσι τόνισε εκ νέου «τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής των νησιών που οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ των μεταναστών, των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα σημειώνεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα σύνορα με τον Έβρο, όπου οι υποδομές υποδοχής στο σημείο είναι περιορισμένες».

«Με δεδομένες τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις διαμονής και υποδοχής στην Ελλάδα, η τρέχουσα κατάσταση γεννά ιδιαίτερες προκλήσεις, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας είναι πλήρεις. Ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ανταποκριθεί στην κατάσταση, ενώ κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με διεθνείς φορείς προκειμένου να εξεταστούν από κοινού εναλλακτικές άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις», ανέφερε.

Πτωτική τάση καταγράφουν οι θάνατοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο παραμένουν μία επώδυνη πραγματικότητα. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τις οδούς της κεντρικής Μεσογείου, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο για το 2018 ανέρχεται στους 570, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΟΜ ”Missing Migrants”.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό λιμενικό σώμα, από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 6.718 διασώσεις, αριθμός συγκριτικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί 4.157 διασώσεις.