Τουλάχιστον 31 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όταν ναυάγησαν τα δύο σκάφη στα οποία επέβαιναν χθες στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Λιβύης, ενώ περίπου 200 επιζώντες μεταφέρθηκαν πίσω στο λιμάνι της Τρίπολης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ακτοφυλακής.

Οι δυνάμεις της ακτοφυλακής εντόπισαν τους μετανάστες στα ανοιχτά της πόλης Γκαραμπούλι – 60χλμ ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας – και ένα από τα σκάφη είχε ήδη βυθιστεί, δήλωσε ένας διοικητής της ακτοφυλακής, ο Αμπού Αζάλα Αμέρ Αμπντελμπαρί.

“Το σκάφος είχε βυθιστεί και οι μετανάστες βρίσκονταν στη θάλασσα, προσπαθώντας να κολυμπήσουν προς την ακτή”, τόνισε. “Κατορθώσαμε να σώσουμε περίπου 60 άνθρωποι που κρατιόντουσαν από τα απομεινάρια του σκάφους. Περισυλλέξαμε ακόμη 140 μετανάστες από το δεύτερο σκάφος”.

Οι σοροί των θυμάτων, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, μεταφέρθηκαν στην ναυτική βάση της Τρίπολης.
Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης για τους κυρίως αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Οι διακινητές συνήθως τους στοιβάζουν σε επισφαλή φουσκωτά πλεούμενα που συχνά παθαίνουν βλάβη ή βυθίζονται.

Οι περισσότεροι μετανάστες περισυλλέγονται από διεθνή σκάφη και μεταφέρονται στην Ιταλία, όπου φέτος έχουν φθάσει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 115.000, αν και όλο και περισσότεροι αναχαιτίζονται πλέον από την υποστηριζόμενη από την ΕΕ λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρονται πίσω στη Λιβύη.

Από τον Ιούλιο έχει σημειωθεί σημαντική σημείωση στους διάπλους αυτούς, αν και αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε νέα αύξηση των αναχωρήσεων.

Σχεδόν 3.000 μετανάστες είναι γνωστό πως έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι αφού προσπάθησαν να φθάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη, οι περισσότεροι απ’ αυτούς από τη Λιβύη στην Ιταλία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως από το 2000 η Μεσόγειος είναι «με μεγάλη διαφορά το πιο φονικό σύνορο στον κόσμο».