Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει τις πόρτες του αύριο στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του θα φιλοξενηθεί και στις πόλεις Αμαλιάδα, Γύθειο, Σπάρτη και Άργος.Περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό.
Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέτος είναι τα «ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό», ενώ πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες είναι καλεσμένοι του Φεστιβάλ.
Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Ειδικό αφιέρωμα, επίσης, με θέμα «Ινδία- Γιόγκα και η Φιλοσοφία της», θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) και με ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Δημήτρη Βασιλειάδη.
Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καθημερινά 9.00 π.μ. με 1.00 μ.μ.).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 θεματικές ενότητες. Ανθρώπινα δικαιώματα, Αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά, Οικολογία, ενώ θα συμμετέχουν και σκηνοθέτες οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.
Ειδική εκδήλωση θα γίνει για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει σύνδεση μέσω skype με προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου, προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Το συντονισμό θα έχει ο Lucas Jedrzejak από τη Μ. Βρετανία, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ketermaya και επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ.
Στόχος και φέτος είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Λακωνίας κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πιλοτικά πριν από ένα χρόνο με μεγάλη επιτυχία, σε χωριά και κωμοπόλεις όπως Αριστομένης, Βαλύρα, Πύλος, Χώρα, Κορώνη και Μεσσήνη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Άργους, την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην αίθουσα “Θόδωρος Αγγελόπουλος”, στην Καλαμάτα, από τις 4.00 έως τις 5.30 το απόγευμα, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: “Ανθρώπινα δικαιώματα- παιδιά πρόσφυγες- αλληλεγγύη”.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα παιδιά- πρόσφυγες που έχουν χάσει τα βασικά δικαιώματά τους και πώς κινήσεις αλληλεγγύης συντελούν θετικά ή αρνητικά. Συμμετέχουν οι Lucas Jedrzejak-σκηνοθέτης της ταινίας Ketermaya από τη Μ. Βρετανία, Γιάννης Διράκης- δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Δημήτρης Παπαγεωργίου σκηνοθέτης και Mani Y. Benchelah σκηνοθέτης της ταινίας “This is Exile: Diaries of Child Refugees” και Ιάσων Πιπίνης, δημοσιογράφος-σκηνοθέτης.
Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα Ήχος του Νότου. Παίζουν οι Ελένη Κατσούλη φωνή-ακορντεόν, Αναστάσης Πυλιώτης φωνή-μπαγλαμάς- μπουζούκι, Τάσος Δράπαλης πνευστά, Δημήτρης Αθανασακόπουλος μπουζούκι, Πέτρος Κατσούλης πιάνο- ενορχήστρωση.
Συνολικά θα παρουσιαστούν εβδομήντα πέντε ταινίες, οι 50 ξένες και οι 25 ελληνικές, εκ των οποίων οι 41 θα προβληθούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
Για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση μίλησαν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντριά της, Τζίνα Πετροπούλου, ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα με σημαντικές συναυλίες, Στάθης Γυφτάκης.
Η κα Πετροπούλου κάλεσε τον κόσμο να προσέρχεται στις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως και τα σεμινάρια, που τόνισε ότι είναι ανοιχτά για το κοινό και δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις από τους συμμετέχοντες.
Αρχική Helpis stories 3o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό