Ένα πορτοφόλι, ένα τηλέφωνο, το απολυτήριο του λυκείου κι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή: λίγα από τα πράγματα που οι πρόσφυγες ενδεχομένως θα πάρουν μαζί τους ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο σπίτι τους, λίγο πριν το αποχαιρετίσουν για πάντα και φύγουν.

AdTech AdΤο ποίημα, με τίτλο «What They Took With Them» (Αυτά που παίρνουν μαζί τους) που απαγγέλλουν η ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ Κέιτ Μπλάνσετ και προσωπικότητες του κινηματογράφου είναι μία προσπάθεια προτροπής των κυβερνήσεων εν όψει της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Προσφυγικό.

Το βίντεο, έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR). Στο εν λόγω βίντεο πρωταγωνιστούν διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών η Κίρα Νάιτλι, ο Τζες Άιζενμπεργκ και ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, οι οποίοι διαβάζουν το ποίημα, το οποίο έχει γράψει η Τζένιφερ Τόκσβιγκ και βασίζεται σε ιστορίες και μαρτυρίες προσφύγων.

“Τί πρέπει να πάρω;” Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του ‘τι πρέπει να πάρω;’, ‘τι πρέπει να κάνω;” είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook.

“Για εμένα ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη ‘κλειδιά του σπιτιού’- ότι οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω”.

Η Κέιτ Μπλάνσετ δηλώνει ότι ελπίζει να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας προς τους 65 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 4,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Το βίντεο προτρέπει τους πολίτες να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα αίτημα με τον τίτλο #WithRefugees, το οποίο ζητάει από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσφυγας θα έχει πρόσβαση στις δομές εκπαίδευσης, θα έχει ένα ασφαλές σπίτι και θα του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εργαστεί.

Ήδη το αίτημα αυτό έχουν υπογράψει σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι και θα παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν την Παρασκευή ενόψει μια ιστορικής Συνόδου για τους πρόσφυγες την 19η Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος θα είναι η πρώτη σε ανώτατο επίπεδο που συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αναζητηθεί μια απάντηση στην προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την υφήλιο.