Η Ένωση Καθολικών Eθελοντών Sant´ Egidio αποφάσισε από κοινού με την Ένωση Ευαγγελικών Εκκλησιών στην Ιταλία να φτιάξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για πρόσφυγες. Μια πρωτοβουλία με θετικό αντίκτυπο.

Στις 3 Οκτωβρίου 2013 ήταν η μέρα που το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η μέρα που μπροστά στις ακτές της Λαμπεντούζα 390 μετανάστες βρήκαν και πάλι τραγικό θάνατο. Η Ένωση Καθολικών εθελοντών Sant´ Egidio αποφάσισε από κοινού με την Ένωση Ευαγγελικών Εκκλησιών στην Ιταλία να φτιάξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Από το 2016 οι διάδρομοι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργία, από το Λίβανο, τη Λιβύη και την Αιθιοπία με αεροπλάνο και χρηματοδοτούμενοι με χρήματα από δωρεές. Καθόλου εύκολος δρόμος, όπως λέει ο Ντανιέλε Αλμπανέζε από την οργάνωση Caritas:

«Ξανασκεφθήκαμε τη διαδικασία. Εμείς, η πρεσβεία, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Δημιουργήσαμε μια υποδομή, η οποία μπορεί στο μέλλον να λειτουργήσει. Για την επιλογή των ανθρώπων κάνουμε πολλές συζητήσεις. Καταρχάς επιλέξαμε ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ανθρώπους με παιδιά, τα οποία πρέπει να οδηγηθούν σε ασφαλή καταλύματα».

Φέτος έφτασε ήδη η πρώτη ομάδα στη Ρώμη. Πρόκειται για 30 Σύρους, ανάμεσά τους και 13 παιδιά. Για κάποιους αυτή η προσπάθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όμως για τους ανθρώπους που δημιούργησαν  την υποδομή είναι ένας τρόπος να δείξουν πως μπορούν τα πράγματα να λειτουργήσουν και διαφορετικά. Χωρίς τους χιλιάδες νεκρούς, χωρίς τους διακινητές, χωρίς οι άνθρωποι να γίνονται παράτυποι έχοντας το δικαίωμα για άσυλο, χωρίς να περνούν όλη αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία.

Όπως λέει για παράδειγμα ο Έρασμο Παλατσότο, πρώην βουλευτής του κόμματος Sinitra Italiana:

«Όποιος βρίσκεται σε κίνδυνο πρέπει να διακινδυνεύσει ακόμα περισσότερο τη ζωή του με το να έρχεται παράνομα στη χώρα μας. Θα μπορούσε να πηγαίνει σε μια πρεσβεία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και να κάνει αίτηση για μια «ανθρωπιστική βίζα» πληρώνοντας 200-300 ευρώ και όχι 5.000 έως 6.000 διότι τόσο κοστίζει το ταξίδι μέχρι τις ακτές μας».

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπορούν και λειτουργούν στην Ιταλία διότι συναινεί και η ιταλική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε μετά την άφιξη 1.000 προσφύγων να δεχθεί άλλους 1.000. Μόλις φθάσουν στην Ιταλία υποβάλλουν αίτηση για «ανθρωπιστική βίζα» και στη συνέχεια μπορούν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρίνουν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Το 2018 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και ήδη 390 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εάν η χρήση των ανθρωπιστικών διαδρόμων ήταν γενικευμένη σήμερα θα ήταν στη ζωή.