Ο Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino, εξελέγη νέος Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, μετά από ψηφοφορία που συμμετείχαν τα όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Ο κύριος Βιτορίνο, γεννημένος την 12η Ιανουαρίου του 1957, κατάγεται από  την Πορτογαλία και διαδέχθηκε τον William Lacy Swing, μετά από δύο διαδοχικές θητείες στο τιμόνι του Οργανισμού. Η θητεία του ξεκινά επίσημα την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Από το 1999 έως και το 2004, διετέλεσε Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ από το 1995 έως το 1997 χρημάτισε Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Πορτογαλία. Επιπλέον, έχει διακριθεί στη χώρα του και ως δικηγόρος.

Ο κύριος Βιτορίνο εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στην Πορτογαλία το 1980. Το 1983 έγινε Γενικός Γραμματέας για θέματα Εθνικού Κοινοβουλίου.

Το 1989 διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας του Κυβερνήτη του Μακάο, οπότε και επέστρεψε στη Λισαβώνα και έγινε μέλος – δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του. Η θητεία του έληξε το 1994.

Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Antonio Gutteres, σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το 2005, ο κύριος Vitorino επιστρέφει στη δικηγορία ως συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Cuatrecasas, Goncalves Pereira and Associados.

Επιπλέον, διετέλεσε ως πρόεδρος του think tank “Notre Europe”, ενώ από τον Ιούνιου του 2011 ήταν από τους βασικούς σχολιαστές σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Πορτογαλίας, το RTP 1.

Αποτέλεσμα εικόνας για Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino

Ο Antonio Vitorino αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Λισαβώνας το 1981, ενώ έχει και τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στις νομικές και πολιτικές επιστήμες. Έχει υπογράψει συγγραφικές δουλειές με θέμα το Συνταγματικό Δίκαιο, τις Πολιτικές επιστήμες, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σύνταξης του πορτογαλικού Λευκού Βιβλίου με εξειδίκευση στην εταιρική διακυβέρνηση.