Ο 32χρονος Μπασάρ Φαραχάτ σπούδασε Ιατρική στη Συρία αλλά πλέον εργάζεται ως καθηγητής σε ειδικά σχολικά τμήματα για πρόσφυγες που φθάνουν στη Μεγάλη Βρετανία. Οι μαθητές του είναι κυρίως έφηβοι Αφρικανοί που έχουν φτάσει στη Μ. Βρετανία μετά από πολλούς μήνες παραμονής στον προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί στη βόρεια Γαλλία. «Εξωτερικά τουλάχιστον δείχνουν να είναι καλά, μέσα τους δεν ξέρω πώς νιώθουν. Πάντως σε σχέση με όλα όσα έχουν περάσει, εδώ είναι παράδεισος», λέει στη DW o Mπασάρ Φαραχάτ.

Οι συγκεκριμένοι Αφρικανοί μαθητές κατάγονται από το Σουδάν και συγκεκριμένα από την περιοχή του Νταρφούρ, όπου εδώ και χρόνια μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις. Διέσχισαν τη Λιβύη, πέρασαν τη Μεσόγειο και από εκεί έφτασαν στην Ευρώπη, αρχικά στην Ιταλία και έπειτα στη Γαλλία. «Δεν μιλούν ποτέ για το παρελθόν, μόνο για το μέλλον. Με ρωτούν πώς να μάθουν αγγλικά και να ξεκινήσουν εδώ μια νέα ζωή» αναφέρει ο Φαραχάτ. Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει καλά πώς είναι να βιώνεις αντίστοιχες καταστάσεις, μιας και αυτός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δική του χώρα για παρόμοιους λόγους.

Προσπάθεια για μια νέα αρχή

default

O Mπασάρ Μπαχαράτ από τη Συρία διδάσκει αγγλικά σε έφηβους πρόσφυγες

Οι νεαροί Αφρικανοί πηγαίνουν ήδη στο σχολείο, υπό την αιγίδα της χριστιανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Oasis UK. Κάνουν μαθήματα γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής. Οι καθηγητές τους, όπως ο Μπασάρ, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ακόμη και εκτός του ωραρίου εργασίας τους. «Τους διδάσκω Αγγλικά. Ξέρω ποιες είναι οι φράσεις που πρέπει να μάθουν στην αρχή: πώς να πάρουν ένα λεωφορείο, πώς να επικοινωνήσουν με τον οδηγό. Καταλαβαίνουν ήδη τη γλώσσα αλλά έχουν πρόβλημα με το να μλήσουν».

Μόλις πριν από τρεις μήνες η Γαλλία κατόπιν συμφωνίας με τη Μ. Βρετανία εκκένωσε τη λεγόμενη «ζούγκλα» του Καλαί. Το βρετανικό υπ. Εσωτερικών έχει δεχθεί έκτοτε 750 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν εκεί. Όσοι έχουν συγγενείς στη Μ. Βρετανία γίνονται δεκτοί βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ για τους ασυνόδευτους ανηλίκους ισχύουν από πέρσι ειδικές ρυθμίσεις στη χώρα. Μέχρι στιγμής όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν φτάσει στη Μ. Βρετανία μόνο 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι και όχι 3.000 όπως αρχικά είχε εξαγγείλει η βρετανική κυβέρνηση. Επίσης από τον περασμένο Νοέμβριο οι βρετανικές αρχές μείωσαν το απαιτούμενο όριο ηλικίας στα 12 έτη ή κατ’εξαίρεση στα 15 έτη για τους ανηλίκους από τη Συρία και το Σουδάν, με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις 16χρονων ή 17χρονων να απορριφθούν. Ήδη μια ομάδα 36 εφήβων από τον καταυλισμό του Καλαί έχει κινηθεί δικαστικά κατά του βρετανικού υπ. Εσωτερικών.

Η ένταξη των προσφύγων είναι κυρίως έργο εθελοντών

Τα παιδιά και οι έφηβοι που φτάνουν στη Μ. Βρετανία τοποθετούνται αρχικά σε προσωρινά καταλύματα μέχρι να τα παραλάβουν συγγενείς οι ανάδοχες οικογένειες. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε στο μεταξύ τη συνδρομή της οργάνωσης Oasis UK στο θέμα της προσωρινής στέγασης. Ήδη στα δωμάτια της οργάνωσης φιλοξενούνται 40 παιδιά. Τα προσωρινά έξοδά τους καλύπτονται εν μέρει από το βρετανικό κράτος και εν μέρει από την ανεξάρτητη ΜΚΟ. Όπως επισημαίνει στη DW o Ρεβντ Στιβ Τσαλκ, ιδρυτής της εν λόγω οργάνωσης, καταβάλλεται επίσης τεράστια προσπάθεια για την ψυχολογική τους υποστήριξη. Πολλά από τα παιδιά και τους εφήβους που φιλοξενούνται πάσχουν από μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ενώ δεν είναι λίγες και οι ασθένειες που τους ταλαιπωρούν, όπως μολύνσεις, αλλεργίες, δερματοπάθειες ακόμη και ηπατίτιδα Β ή σύφιλη.

Η ένταξή τους στη βρετανική κοινωνία δεν είναι εύκολη. Εκτός των άλλων πρέπει να επουλωθούν τα τραύματα του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν νέα φαινόμενα εκμετάλλευσης και ριζοσπαστικοποίησης. Άλλωστε όπως αναφέρουν κάποιοι από τους νεαρούς πρόσφυγες στο δραματικό ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη δέχτηκαν πιέσεις από το Ισλαμικό Κράτος ώστε να ενταχθούν στους κόλπους του. Ο Μπασάρ Φαραχάτ πιστεύει πάντως ότι η Μ. Βρετανία δεν πρέπει να δει όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους ως πιθανούς εγκληματίες αλλά ως παιδιά που πάλεψαν για την επιβίωσή τους. «Πιστεύω ότι εδώ θα έχουν μια καλύτερη ζωή που θα τους κάνει να ξεχάσουν τι πέρασαν» αναφέρει χαρακτηριστικά.