Την ανάγκη υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων, επισημαίνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε επιστολές που απέστειλε στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει στις επιστολές του, πως αν και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα, καθώς ο αριθμός όσων περνούν παράνομα τα σύνορα στο Αιγαίο μειώνεται, οι χώροι υποδοχής στην Ελλάδα είναι υπερπλήρεις με περισσότερους από 15.000 στα νησιά και 61.000 συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια ώρα οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι.

«Η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη παραμένει εύθραυστη και χρειάζεται συνεχής δράση από όλες τις πλευρές» τονίζει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος και καλεί τα κράτη-μέλη να συνδράμουν και να στηρίξουν με εξειδικευμένο προσωπικό την Ελλάδα και την Ιταλία.

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στη Λέσβο, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει πως χρειάζεται άμεσα να αποσυμφορηθούν οι χώροι υποδοχής. Όπως αναφέρει, 46 ειδικοί από τα κράτη-μέλη βρίσκονται ήδη στους χώρους αυτούς, ενώ χρειάζονται ακόμα 54 για να ενισχυθεί η όλη διαδικασία και η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στις επιστολές του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί και η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ τέλος καλεί τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύεις που έχουν αναλάβει για το θέμα της επανεγκατάστασης. «Τώρα δεν είναι η ώρα για να καθυστερήσουμε, αλλά να τρέξουμε μπροστά», τονίζει χαρακτηριστικά.