Αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων από την Διεθνή Αμνηστία

Oμάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται στην Ελλάδα έως τις 8 Φεβρουαρίου για να αξιολογήσει τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά ή παραμένουν παγιδευμένοι στην ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το έντονο κρύο εξαιτίας της τραγικής έλλειψης κατάλληλων υποδομών», δήλωσε η Monica Costa, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα Μετανάστευσης.

«Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση αποτελεί άμεση συνέπεια της πίεσης που έχουν ασκήσει η Ε.Ε. και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση. Απορρέει επιπλέον από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία παγιδεύει τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά με σκοπό να παραμείνουν επιλέξιμοι για να επιστραφούν στην Τουρκία».

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά ή παραμένουν παγιδευμένοι στην ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το έντονο κρύο εξαιτίας της τραγικής έλλειψης κατάλληλων υποδομών» ανέφερε η κ. Costa.

Από την 1η έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017, η ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας θα επισκεφθεί τους προσφυγικούς καταυλισμούς που λειτουργούν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

Έκκληση για την μεταφορά των προσφύγων

Μόλις πριν μερικές ημέρες, στις 11 Ιανουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων εν μέσω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα.

«Οι πρόσφυγες, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., υποφέρουν από το κρύο λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών στα ελληνικά νησιά.

Έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στο κρύο, στο κατώφλι της Ευρώπης. Ποια πολιτισμένη κοινωνία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους ανθρώπους;

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα,οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με την προσδοκία ότι θα τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, υποθέτοντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματά αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες.

Όλα αυτά θα καταγραφούν από την ιστορία ως μια μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση» ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα είχε απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας «να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ενώ ζητά από πολίτες να υπογράψουν την έκκληση για μεταφορά των προσφύγων εκτός των νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε Juncker, Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ Τσίπρα,

Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για την τύχη χιλιάδων προσφύγων εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας,οι οποίοι υποφέρουν από το κρύο λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών.

Στη Λέσβο, ορισμένες οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και σε κοντέινερ, αλλά ακόμα υπάρχουν άνθρωποι στη Μόρια και στη Σάμο που ζουν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση.

Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι αυτοί να κρατούνται, εν τοις πράγμασι, όμηροι εξαιτίας των δυσλειτουργικών πολιτικών της Ε.Ε.,μέσα στο βαρύ κρύο του χειμώνα, χωρίς θέρμανση. Αυτή δεν είναι μεταχείριση που αναμένεται από μια κοινωνία της οποίας οι θεμελιώδεις αξίες περιλαμβάνουν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να δράσουν σύμφωνα με αυτές τις αξίες και επειγόντως να εργαστούν από κοινού προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να προσπαθούν να διατηρήσουν μια συμφωνία η οποία έχει «καταδικάσει» χιλιάδες ανθρώπους σε απαράδεκτη και, για να είμαστε ειλικρινείς, απάνθρωπη εξαθλίωση.

Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας προκειμένου να διασφαλίσετε ότι:

Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως».