Χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού σε μια γέφυρα, αφού πέρασαν δια της βίας τα σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα με την ελπίδα να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Οι μετανάστες αυτοί, που επί ημέρες συγκεντρώνονται στη μεθοριακή πόλη Τεκούν Ουμάν στη Γουατεμάλα κατέστρεψαν το συρματόπλεγμα ενός μεθοριακού φυλακίου της χώρας και στη συνέχεια πέρασαν στη γέφυρα που ενώνει τη Γουατεμάλα με το Μεξικό όπου οι μεξικανικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών τους έκλεισαν τον δρόμο αναγκάζοντάς τους να παραμείνουν εκεί αναμένοντας να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήματος για την παροχή βίζας.

«Το μόνο που μας είπαν είναι ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε αλλά πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το που θα μείνουμε».

Κάποιοι μετανάστες προτίμησαν να πηδήξουν μέσα στο ποτάμι από τη γέφυρα, δοκιμάζοντας την τύχη τους κολυμπώντας ή πιασμένοι από βάρκες.

Άλλοι πήραν τον δρόμο πίσω για την Τεκούν Ουμάν για να ξεκουραστούν προτού δοκιμάσουν ξανά να περάσουν στο Μεξικό.

Σχεδόν 4.000 πολίτες της Ονδούρας, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο «καραβάνι», έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες σε μικρές ομάδες με τα πόδια ή λεωφορεία στην Τεκούν Ουμάν.