Δεκάδες ανήλικους πρόσφυγες από το Καλαί θα δεχτεί η Βρετανία

Δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στη «ζούγκλα του Καλαί» θα γίνουν δεκτοί τις προσεχείς ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο διαδικασιών για την ένωσή τους με τις οικογένειές τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τελευταία, πέντε ανήλικοι από τη Συρία και ένας από το Αφγανιστάν μεταφέρθηκαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη Δευτέρα, ακόμη 10 θα ακολουθήσουν, στη συνέχεια την Τρίτη άλλοι 10», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος των γαλλικών τοπικών αρχών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του BBC.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μαζικότερη εισδοχή ανήλικων προσφύγων από τη «ζούγκλα του Καλαί», την οποία οι γαλλικές αρχές προτίθενται για διαλύσουν.

Από τους 7.000 έως 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην τεράστια παραγκούπολη της βόρειας Γαλλίας, 1.300 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης France Terre d’ Asile που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Τουλάχιστον 178 μεταξύ τους (σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του Ερυθρού Σταυρού) έχουν συγγενικά πρόσωπα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομως μέχρι στιγμής οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δεχθεί να εξετάσουν παρά 72 φακέλους.

Η τύχη τους βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από τη Μεγάλη Βρετανία «να αναλάβει τις ηθικές της υποχρεώσεις απέναντί τους».

Οι συμφωνίες που προβλέπουν την υποδοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο ανηλίκων από το Καλαί που έχουν συγγενείς στη Μ. Βρετανία θα εφαρμοσθούν και θα διευρυνθούν, απάντησε ο Βρετανός ομόλογός του Αμπερ Ρουντ, χωρίς να γίνει χρονικά σαφής.

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται και από τις δύο ακτές της Μάγχης» για το επείγον αυτό θέμα», σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.