Στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμάμε την αντοχή και το σθένος περισσότερων από 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη βία. Είναι όμως και η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρίσουμε εκείνες τις κοινότητες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους προσφέροντάς τους ασφάλεια και καλωσορίζοντάς τους στα σχολεία τους, τους χώρους εργασίας τους και την κοινωνία τους.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που είναι συχνά γεμάτος αβεβαιότητα. Η οικονομική αστάθεια, οι πολιτικές αναταραχές και η βία που συμβαίνουν κοντά στο σπίτι μας μπορεί να μας κάνουν να θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια μας ή την πόρτα μας. Αλλά ο φόβος και o αποκλεισμός δε θα μας οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο, αλλά μόνο σε τείχη, αποξένωση και απόγνωση.

Έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε την πορεία αυτή, προς το καλύτερο.

Σε αμέτρητες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες που φιλοξενούν τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων παγκοσμίως, επιχειρηματίες, θρησκευτικές κοινότητες, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους και να τους βοηθήσουν να γίνουν μέρος της κοινωνίας τους.

Μέσα από το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – που βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή των συρράξεων – γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του θάρρους, της επιμονής και των εξαιρετικών ικανοτήτων των προσφύγων.

Έχοντας χάσει το σπίτι τους, τη δουλειά τους και μερικές φορές την οικογένειά τους – δε το βάζουν κάτω – βρίσκουν τον τρόπο να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να ανήκουν κάπου και να συνεισφέρουν, πλησιάζουν τους νέους τους γείτονες, δημιουργώντας σχέσεις και νέες ευκαιρίες. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι στο κατάλληλο περιβάλλον οι πρόσφυγες φέρνουν λύσεις, όχι προβλήματα.

Για να επιτευχθεί η ένταξη χρειάζεται να ανοίξουμε το μυαλό μας, την καρδιά μας και τις κοινότητές μας στους πρόσφυγες. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση από την πλευρά της κοινότητας – να ενώσουν τις δυνάμεις τους φοιτητές, επιχειρηματίες, αθλητές, ακτιβιστές, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί και καλλιτέχνες – για να διαμοιραστεί η ευθύνη. Το καλωσόρισμα των προσφύγων δε μπορεί να γίνεται εις βάρος της παροχής βοήθειας σε άλλους ανθρώπους αλλά θα πρέπει να παρέχεται στήριξη ευρύτερα σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

Υπάρχουν εξαιρετικά σχετικά παραδείγματα σε χωριά, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις σε χώρες σε κάθε ήπειρο. Με τρόπους ασήμαντους ή σημαντικούς, οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο είναι Μαζί με τους Πρόσφυγες #WithRefugees και αναγνωρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται, όλοι κερδίζουν.

Επομένως, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όταν καθίσουμε λίγο να αναλογιστούμε τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων που δε μπορούν να επιστρέψουν απόψε στο σπίτι τους λόγω του πολέμου ή των διώξεων, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να ξεπεράσει την αδιαφορία ή τον φόβο και να αγκαλιάσει την ιδέα της ένταξης, να καλωσορίσει τους πρόσφυγες στην κοινότητά του και να αντιταχθεί σε όσους επιζητούν να αποκλείσουν και να περιθωριοποιήσουν τους πρόσφυγες και άλλους ξεριζωμένους ανθρώπους.

Γιατί όταν είμαστε Μαζί με τους Πρόσφυγες, είμαστε υπέρ του σεβασμού και της διαφορετικότητας για όλους τους ανθρώπους.