ΔΟΜ: Πάνω από 10.000 οι αιτούντες άσυλο που έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία

Πάνω από 10.000 είναι οι αιτούντες άσυλο που έχουν μέχρι σήμερα μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο ΔΟΜ, ο οποίος το υλοποιεί σε συνεργασία με τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.

Την εβδομάδα 9 – 13 Ιανουαρίου, 168 άτομα ταξίδεψαν από την Ελλάδα για την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία, ενώ επιπλέον 81 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία στην Ισπανία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επωφελούμενων ανέρχεται σε 10.189 άτομα από την έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο του 2015.

Ο ΔΟΜ καλωσορίζει το ορόσημο των 10.000 επωφελούμενων και συνεχίζει να συμβάλλει στη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με τον αρχικό στόχο και ζητά εμφατικά να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του διετούς προγράμματος μετεγκατάστασης σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο ΔΟΜ τονίζει επίσης ότι ο ρυθμός μετεγκατάστασης των ευάλωτων υποψηφίων πρέπει να επιταχυνθεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους. Εξίσου σημαντική είναι η κατάλληλη υποδοχή των επωφελούμενων όπως και η στήριξη με σκοπό την ενσωμάτωσή τους μετά από την άφιξή τους. Ωστόσο, παρά τους αργούς ρυθμούς προόδου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι πρώτοι 5.000 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν κατά τους πρώτους 11 μήνες του προγράμματος, ενώ οι υπόλοιποι 5.000 μετεγκαταστάθηκαν μέσα σε 3,5 μόλις μήνες. Ο μέσος όρος μετεγκαταστάσεων από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο του 2016, έφτασε το 1.371 άτομα μια σημαντική αύξηση, καθώς κατά τους πρώτους μήνες του προγράμματος ο μέσος όρος ήταν στα 486 άτομα ανά μήνα. Η Γαλλία (2.702), η Ολλανδία (1.216) και η Γερμανία (1.099) έχουν υποδεχτεί τους περισσότερους αιτούντες άσυλο ως σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος. 1.193 άνθρωποι αναμένεται να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως το τέλος του Ιανουαρίου 2017. Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016, οι Σύριοι αποτελούν την πλειονότητα των επωφελούμενων του προγράμματος μετεγκατάστασης με ποσοστό 58%. Ακολουθούν πρόσφυγες από την Ερυθραία (27%), το Ιράκ (12%) και λοιπές εθνικότητες (3%). Οι γυναίκες αποτελούν το 39% των επωφελούμενων ενώ το 33% είναι άτομα κάτω των 18. Μέσω του προγράμματος έχουν μετεγκατασταθεί 165 ασυνόδευτοι ανήλικοι από την Ελλάδα, με την Φινλανδία να υποδέχεται την πλειονότητα εξ αυτών.