Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την μετανάστευση, πραγματοποίησε με ασφάλεια περισσότερες από 10.000 εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, από τον Ιούνιο του 2016 έως και το τέλος Απριλίου του 2018. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, 2.500 υπήκοοι τρίτων χωρών έλαβαν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης.

Συγκεκριμένα ο ΔΟΜ έχει πραγματοποιήσει 10.576 εθελούσιες επιστροφές σε 84 χώρες καταγωγής, μέσω του προγράμματος «Η εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης» (AVRR), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Από το σύνολο των επωφελούμενων, οι 8.375 είναι άνδρες, 2.125 είναι γυναίκες, ενώ ειδική υποστήριξη έχουν λάβει 77 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Οι πλειονότητα των μεταναστών κατάγεται από το Πακιστάν (3.105), το Ιράκ (1.980), το Αφγανιστάν (1.096), τη Γεωργία (1.044) και την Αλγερία (986).

«Καθώς οι μήνες περνούσαν και λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζα στην Ελλάδα, άρχισα να σκέφτομαι τους φίλους και την οικογένειά μου. Μου έλειπαν αρκετά. Γνώριζα για το πρόγραμμα του ΔΟΜ και έτσι αποφάσισα να γυρίσω στην πατρίδα μου», αναφέρει ο Nozary Sarim, ο οποίος αποφάσισε να γυρίσει στο Ιράν, μετά από 5 μήνες.

«Η σκέψη να γυρίσω πίσω στην οικογένεια και τους φίλους μου και η προοπτική μιας καινούργιας αρχής έκανε πραγματικά χαρούμενο. Ωστόσο δε θα ξεχάσω ποτέ τους φίλους που έκανα στην Ελλάδα», αναφέρει.

Πριν την αποχώρηση και κατά τη διαδικασία της εγγραφής στο πρόγραμμα, εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ ενημερώνει τους υπηκόους τρίτων χωρών για τις επιλογές τους, εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής ιατρικής βοήθειας όπου χρειάζεται, εξασφαλίζοντας πάντα την επιθυμία του επωφελούμενου να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο ΔΟΜ παρέχει και επιπλέον συμβουλευτική για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανένταξης των επωφελούμενων στη χώρα καταγωγής τους, με εξατομικευμένα πακέτα επανένταξης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Με την υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και πολιτισμικών διαμεσολαβητών, ο ΔΟΜ έχει υλοποιήσει 4.624 συνεντεύξεις για την παροχή βοήθεια επανένταξης. Εξ αυτών, 2.487 έλαβαν βοήθεια επανένταξης την οποία και υλοποιούν στην πατρίδα τους. Οι πλειονότητα των επωφελούμενων (2.261), κατάφεραν και άνοιξαν τη δική τους μικρή επιχείρηση, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των κοινοτήτων τους.

Η βοήθεια επανένταξης περιλαμβάνει επίσης, ιατρική βοήθεια, εκπαίδευση, προσωρινή στέγαση και συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο Fadil από το Μαρόκο, μέσω του προγράμματος επανένταξης άνοιξε ξανά το κρεοπωλείο του στο Μαρρακές. «Ο ΔΟΜ πρόσφατα αξιολόγησε την επιχείρησή μου και είμαι πολύ περήφανος που το μαγαζί μου είναι ασφαλές και καθαρό. Έλαβα και το πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή. Πηγαίνει πολύ καλά μάλιστα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα μαγαζιά στην περιοχή», δήλωσε.

Επιπλέον, στην Αθήνα λειτουργεί το μοναδικό στον κόσμο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας για εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα των Εθελούσιων Επιστροφών (OCAVRR), που παρέχει στέγαση σε ευάλωτες ομάδες επωφελούμενων, όπως εγκύους, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους, ασυνόδευτους ανηλίκους. Από τον Ιούνιου του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018, το OCAVRR έχει φιλοξενήσει 2.457 επωφελούμενους, εκ των οποίων οι 2.205 επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών απευθύνεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να αποσυρθούν από τη διαδικασία και αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί.

Το πρόγραμμα «Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης συγχρηματοδοτείται 75% από Ευρωπαϊκούς Πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ένταξης) και 25% από Εθνικούς Πόρους.